- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Диже се прашина у Вашингтону: Републиканци траже извештај о финансијским везама демократа и Кијева

© AP Photo / Julio CortezКонгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Републикански конгресмени упутили су писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену у коме су затражили информације о могућим финансијским везама Демократске партије и владе Украјине преко крипто берзе FTX која је банкротирала.
Писмо, у које је Спутњик имао увид, потписали су конгресмени Трој Нелсон, Луи Гомерт, Мери Милер и Бајрдон Доналдс.

„Сазнали смо да би милијарде долара пореских обвезника, које су послате Украјини као војна помоћ, потенцијално могле да буду уложене у берзу криптовалута FTX која је касније донирала демократама у САД огромна средства током избора за Конгрес 2022 године“, наводи се у писму у чију је копију Спутњик имао увид.

У њему се тврди да је у марту ове године влада Украјине, заједно са FTX, покренула сајт за прикупљање донација. Конгресмени тврде да је то уследило свега неколико дана након што је амерички председник Џо Бајден обећао да ће издвојити милијарде долара за помоћ Украјини.

Републиканци страхују да је украјинска влада могла да уложи део средстава које су додељене Кијеву у берзу FTX, а затим да их искористи како би помогли демократама да остану на власти у САД. С тим у вези, конгресмени су затражили од Блинкена извештај да ли Стејт департмент спроводи истрагу о могућим улагањима Украјине у крипто берзу и да ли Бајденова администрација намерава да изврши ревизију помоћи додељене Украјини.

Након избора за Конгрес на средини мандата, који су одржани прошле седмице, Републиканци су освојили већину у Представничком дому, док су демократе задржале већину у Сенату.
Раније су чланови Републиканске странке више пута оштро критиковали политику актуелне америчке власти по питању финансијске подршке Кијева, претећи да ће у случају победе на изборима пооштрити контролу по том питању.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала