Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дрецун: Треба очекивати да Приштина у последњем тренутку прихвати сугестије ЕУ

© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуНова застава Србије на споменику убијеним и киднапованим Србима у Великој Хочи
Нова застава Србије на споменику убијеним и киднапованим Србима у Великој Хочи - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је у току интензивна размена мишљења и ставова између Брисела и Приштине и да би, због ставова западних земаља и САД, требало очекивати да Приштина у последњем тренутку прихвати њихове сугестије.
Дрецун је у изјави за Тањуг казао да је на делу покушај ЕУ да у договору са привременим институцијама у Приштини на неки начин спречи подизање тензија које ће сигурно уследити, ако Приштина почне да наплаћује казне Србима због тога што нису пререгистовали аутомобиле.
"Сама чињеница да је Борељ позвао Бесника Бислимија, главног преговарача Приштине, да разговара са Мирославом Лајчаком показује да је ЕУ свесна да је проблем у Приштини, и да он мора да се реши тако што ће Приштина одустати од намера које има", рекао је Дрецун.
Оценио је да те намере очигледно иду у правцу изазивања сукоба на северу Косова.
"Изгледа да је у току интензивна размена мишљења и ставова између Брисела и Приштине и требало би очекивати, због сатавова западних земаља, посебно САД, да Приштина, ипак, у последњем тренутку прихвати њихове сугестије", казао је Дрецун.
Указао је да решење није да се одложи примена једностране одлуке о таблицама, већ да се од ње одустане и да се договор о таблицама у каснијем периоду постигне кроз разговор са Београдом.
"Без тога нема повратка политчких представника Срба у институције привремене самоуправе, као и без формирања Заједнице српских општина", истакао је Дрецун.
Оценио да би било добро да се онемогући Приштина да након истека рока који је сама поставила, уз примену насиља, почне да кажњава Србе који нису пререгистровали аутомобиле.
"Морамо да сачекамо да видимо да ли ће активности које спроводи ЕУ према привременим институцијама у Приштини донети неки резултат", рекао је Дрецун.
Он је додао да би постизање договора који би одложио примену једностране одлуке Приштине или је потпуно укинуо, што је захтев Београда, онемогућило Приштину да употреби насиље.
"То би био значајан допринос за смањивање могућности да дође до ширих сукоба. У најави видимо могућност да Приштина искористи ситуацију и поново изазове детсбилизацију, тензије и евентуалне сукобе преко расписивања избора у четри општине на северу Косова. Приштина уместо да решава разлог проблема даље компликује ствари, иде са силом, претњом застрашивањем Срба", казао је Дрецун.
Нагласио је да је потпуно јасно да највећи број Срба неће изаћи на изборе, ако се они буду одржали.
"Упркос томе Приштина жели да некако одржи те изборе и чак из Централне изборне комисије најављују да ће признати резултате, без обзира колико ће људи изаћи. Изаћи ће нешто Албанаца, можда нешто Бошњака, али Срби неће изаћи. То је у старту нова најава дестабилизације. Идемо из једне лоше ситуације, у другу још гору", рекао је Дрецун.
Додао је да ће можда пробем са таблицама да се привремено реши и смири ситуација, али се после, како је казао, припрема још гора ситуација везано за изборе.
"Приштина не жели никакве договоре, њихов једини циљ је да се изазову сукоби и користиће сваку могућу ситуацију да то и изазове. Проблем Приштине је институционална и политичка криза. Проблем и за Приштину и за Запад је када у привременим институцијама нема другог по бројности народа, Срба. Нема мултиетичости тих институција или како на Западу воле да кажу, нема напретка Косова", казао је Дрецун.
Додао је да то ствара озбиљну политичку кризу и ствара притисак на Приштину, па је, како је рекао, врло могуће да у нередних неколико месеци дође до превремених избора на КиМ.
"Већ се виде неки контакти представника Демократског савеза Косова и Демократске партије Косова са америчким и европским званичницима и диломатама. Чини се да се, можда, читава ствар усмерава према тим могућим новим изборима и према прекомпозицији власти, да Аљбин Курти једноставно оде са власти и можда ове две странке фомрирају већину", казао је Дрецун.
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СРБИЈА
Никакав договор није постигнут - реаговала Канцеларија за КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала