- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Игору Мировићу уручена награда „Деспотица Ангелина Бранковић“

Пратите нас
У оквиру манифестације „Слово љубве“ у Новом Бечеју, књижевнику Игору Мировићу уручена је књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић“ за књигу песама „Светло у светионику“, коју је ове године објавила Издавачка кућа „Лагуна“.
Захваливши члановима жирија, књижевном сестринству и братству, а посебно Друштву новосадских књижевника, чији је члан, Мировић је рекао да је „Светло у светионику“ његова четврта објављена књига, подсетивши да пише од ране младости.
„Песничку иницијацију сам доживео у Кикинди још 1983. на Мајским сусретима песника средњошколаца и од тада до данас после четири књиге које сам објавио добијам прву књижевну награду и тиме још један велики подстрек за даље стварање“, казао је Мировић.
Мировић је истакао да је у награђеној књизи, баш као и у оној која јој је претходила — „Повратак у Логос“ — писао о Банату, о равници, трагао за мотивима у овом крају.
„У разговору са великим људима из наше прошлости из овог краја покушао сам да њих пренесем у наше време, а нас на тренутак у њихово, у којем су оне праве људске особине, као што су част и жртва, биле увек у првом плану“, навео је Мировић, који је и председник Покрајинске владе.
Председник жирија Зоран Ђерић изјавио је да се књига поезије Игора Мировића издвојила зато што је реч о аутору који је постигао изузетну зрелост и поетичку заокруженост.
„Ова књига показала је песника који на различите теме има шта да каже — разговара са прошлошћу и историјом, са традицијом и културом српског народа, говори о језику, земљи, светлости и свему ономе што чини интересантним живот једног песника“, рекао је Ђерић.
На књижевној вечери у Дому културе у Новом Бечеју учествовали су и председник Матице српске Драган Станић и песник и критичар Драган Јовановић Данилов. Догађају су присуствовали председник Општине Нови Бечеј Саша Максимовић и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала