- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарско упозорење: Европски лидери и комесари сваком новом казном за Русију све ближи провалији

© Фото : pixabayРусија ЕУ
Русија ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Изјава мађарског шефа дипломатије да би оставка европских лидера који су подржали санкције Русији „била нормална реакција, јер су привреде приближили рецесији” је оправдана јер говори да ЕУ, а пре свега њени званичници у Европској комисији, али и челници велике већине влада у Унији, истрајавају на једном путу који се обија о главу тој интеграцији.
Овако Александар Гајић из Института за европске студије гледа на оцену Петера Сијарта да „Европска унија жели нове санкције само да би некако оправдала своје погрешне одлуке које су штетне, јер ће након објава да санкције представљају ћорсокак бити потребно именовати одговорне“.

Санкције нарушавају стабилност европских политичких елита

Сијарто, појашњава Гајић, поручује да је за очекивати да приступ који до сада није уродио плодом неће дати резултате ни убудуће, односно, да ће произвести контраефекат у виду појачане рецесије и незгодне ситуације по државе чланице, па и по саму ЕУ у целини.
„Он мисли на то да се истрајавањем на том путу затварају очи и тврдоглаво наставља да би се показала принципијелност и доследност без обзира на последице, што ће на крају свакако изазвати реакцију на простору ЕУ и код самих грађана, јер је јасно да санкције не доприносе решавању кризе, не постижу ефекат против Русије, а дају велики негативан ефекат за саму ЕУ, државе чланице и држављане Уније”, истиче наш саговорник.
Зато се, како каже, у неком тренутку може очекивати да ће они који настављају да инсистирају на таквој политици остварити лош резултат, што на националним изборима, што на следећим изборима за Европски парламент:
„То је просто нешто што је неминовно јер већ сада видимо да у Европској унији јача незадовољство економском и социјалном политиком и да су све гласнији они који се противе даљем увођењу санкција, пре свега оних везаних за енергетику“.
У том смислу је, примећује, Сијартова процена врло реална и основана, само је питање којим ће темпом наступити те последице и када ће ти људи који инсистирају на једној очигледно погрешној политици бити позвани на одговорност од стране својих грађана.
„То је питање које остаје отворено и на основу којег ће се заправо видети колико је Европска унија уопште подложна преиспитивању воље сопствених грађана, односно колико је демократска, а колико није. Наиме, ако они упркос незадовољству наставе да раде то што раде, а грађани не буду у могућности да то своје незадовољство каналишу и зауставе такву политику, онда се ради о једној отуђеној структури политичких елита која ради супротно интересима сопствених грађана“, указује Гајић.

Највећа одговорност на Европској комисији

Он је мишљења да су за ситуацију у коју је дошла ЕУ, а коју критикује Сијарто, најодговорнији комесари у Европској комисији.
„Европска комисија је кључно тело које се овим бавило у ЕУ и које је наметнуло ову агенду. Значи, Урсула фон дер Лајен и њени савезници, затим Жозеп Борељ и сви они који су у ЕК најекспониранији и који су били најжећи заговорници увођења ових мера, па је што се тиче ЕУ на њима и највећа одговорност. Посебно је питање, које излази из формалног оквира Европске уније, ко стоји иза њих, какви су њихови трансатлантски односи и партнери који су целу ту политику подгревали и гурали их у том правцу“, каже Гајић.
Подједнаку одговорност, како каже, сносе и лидери најмоћнијих држава осовине ЕУ, гледано из угла политичке тежине и утицаја који имају у политичком здању.
„Суштински, њихова одговорност за ову ситуацију је иста, али формално гледано Европска комисија и њени комесари су ти који су целу ову причу погурали, инаугурисали и спроводили“, категоричан је Гајић.
На питање да ли се од челника Европске уније може очекивати да икада признају да су, како је Сијарто рекао, санкције Русији ћорсокак, Гајић је недвосмислен:
„Јако је тешко очекивати да ће они признати грешку и у неком краткорочном и средњерочном периоду то сигурно неће урадити, већ ће настављати да понављају исту причу чак и онда када од ње буду постепено одустајали. А почеће да одустају тек онда када буду принуђени, односно када ситуација на самом терену и исход рата у Украјини буде очигледан. У том тренутку ће почети да мењају своју политику, али неће рећи да су погрешили нити да мењају курс у односу на претходни, већ ће и даље тврдити како су изузетно доследни и понављати опште флоскуле“.
Мађарски премијер Виктор Орбан је крајем септембра изјавио да та земља прва у Европи уводи националне консултације како би сазнала шта њени грађани мисле о европским санкцијама Русији. Према његовим речима, цене у Европи би се двоструко смањиле за неколико дана, ако би ЕУ променила санкциону политику.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Специјална операција у Украјини
Орбан: Санкције ЕУ не слабе руску, него европску привреду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала