- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Преминуо сликар Владан Суботић

© Фото : YouTube/RTV KragujevacВладан Суботић
Владан Суботић - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Академски сликар Владан Суботић преминуо је у 85. години, саопштило је Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС).
Суботић је дипломирао на Академији ликовних уметности у Београду 1967. године. Од 1969. године био је члан УЛУС-а, а на специјализацију у Париз отишао је 1973. године, као стипендиста Владе Француске, као једини са простора бише Југославије.
На Академији лепих уметности (Beaux Arts) усавршавао се код чувеног професора Мишела Санжијеа, Пикасовог ученика.
Једини је Србин који је излагао у једној од најпрестижнијих европских галерија Папиној галерији у Риму, каже се у саопштењу.
Добитник је бројних домаћих и иностраних признања за свој рад. Почетком 80-их уметничко стваралаштво Владана Суботића сврстано је у Културно историјску баштину Југославије.
У саопштењу се наводи да је Суботић је био „творац је новог правца у сликарству — поетикоарсизма — који наглашава поетски садржај слика и њихово универзално значење“, односно синтезе „нежних поетских осећања у литератури, архитектури, која су пренета на платно са свим елементима сликарског израза“.
Током бомбардовања 1999. године Владан Суботић је учествовао је у бројним хуманитарним акцијама за прикупљање помоћи разореној земљи, чиме је направио хуманитарни и културни мост између Италије и Србије, подсетио је УЛУС.
Суботићеве слике својевремено су красиле дом Франсоа Митерана, бившег француског председника, као и других познатих личности широм Европе — Мишела Платинија, председника УЕФА, Јохана Кројфа, легендарног холандског фудбалера и тренера, Ђиоле Ћинквети, италијанске певачице, италијанских глумица Клаудије Кардинале и Ђине Лолобриђиде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала