- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спутњик у Шавнику – ђе се ломи „свјетска политика“ /видео, фото/

© Sputnik / Бобан НововићПризори Шавника
Призори Шавника - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Рекао би човјек да се свјетска политика ломи у Шавнику, а не то ко ће наредне четири године водити варошицу која једва преживљава исељавање.
Шавник се спрема за пету рунду локалних избора који су почели 23. октобра. Завршили су се тог дана у 13 црногорских општина, али не и у варошици на три ријеке, и питање је да ли ће бити окончани и у недјељу 20. новембра.
Овогодишње локалне изборе у маленој варошици пратили су и инциденти на биралиштима, било је и туча, јер локлани мјештани су одлучни да спријече туристе гласаче, како их зову. Кажу да је пред ове изборе уписано преко 300 нових бирача који са Шавником немају никакве везе и да су пријављни по десетак њих на исте адресе. Уписани су гласачи са презименима која нијесу карактеристична за становнике тог града.

„Ко није из Шавника гласати неће“

„Одлучни смо да истрајемо у томе да не дамо да неко ко и не зна гдје је Шавник гласа на овим локалним изборима. Ми то радимо на добровољној основи и нећемо дозволити људима које доведу, а нијесу из Шавника да гласају”, поручује у изјави за Спутњик Радуле Лазовић, члан бирачког одбора на Крушевицама. Њега су напала тројица младића из Никшића 6. новембра, у трећем покушају да се заврше избори, који су заокупили пажњу и регионалне јавности. Наш саговорник је тада, у ускобу са тројицом младића, који су касније ухапшени, задобио лакше тјелесне повреде, али је зарадио и кривичну пријаву јер није дозволио лицима уписаним у бирачки списак да гласају. Радуле Лазовић истиче да га кривична пријава не брине, каже, „нек само пишу, видјећемо шта ће бити, али ко није из Шавника неће гласати”.
© Фото : Уступио Спутњику Радуле ЛазовићЧлан бирачког одбора на Крушевицама Радуле Лазовић након туче
Члан бирачког одбора на Крушевицама Радуле Лазовић након туче - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Члан бирачког одбора на Крушевицама Радуле Лазовић након туче
Милија Ћеранић, наставник и грађански активиста, мишљења је да је ДПС-у стало да оствари макар једну побједу, како би евентуално поново вратили мало оптимизма у своје редове, поготово након предходних локалних избора.

„Не вјерујем ја у ту причу да је због ресурса оволика борба за Шавник, какви црни ресурси, чини ми се да су све веће партије у Црној Гори за градњу хидроелектране у кањону Комарнице, ми смо Шавничани против, па и вјетроелектране на Крнову, ево се показује, не послују позитивно, већ су у минусу и са донацијом и помоћи државе. Овдје је ријеч да Шавник јесте мала општина у средишту Црне Горе и чини ми се да ДПС зато жели побједу овдје, из чисто психолошких разлога – да ободре своје симпатизере”, истиче Ћеранић за Спутњик.

Окупационе методе и побуна народа против изборних превара

Наш саговорник указује да је ово што се дешава у Шавнику побуна народа против изборних превара.
„Проблем је што неко у држави није или јесте свјестан да се пола мјештана шавничке општине криминализује. Људима су ударили кривичне пријаве и бојим се да ће ти поштени људи отићи у затвор због тога. Те новчане и затворске казне по којима њих оптужују, јер не дају да гласају бирачи ван Шавника су веома високе и строге. Овдје држава ради против народа, то су окупационе методе. Ови људи овдје су спремни да плате цијену, али да не дозволе да гласају такозвани професионални гласачи. То су људи из Никшића, Цетиња, Берана, Мојковца, Шавника, они гласају у свим општинама”, наводи Ћеранић, који такође сумња да ће избори бити завршени у недјељу.
Наш саговорник сматра да је Шавник платио транзициону цијену у Црној Гори.
Нови пут који је прошао, како каже, нажалост није донио просперитет, већ су се људи почели исељавати, а након што је Томаш Ћоровић смијењен са мјеста предсјединка Општине, нови предсједник је почео доводити и запошљавати људе из Никшића у шавничку администрацију.
„Сада имате случај да осамдесет одсто запослених у Општини, након радног времена иде у Никшић. И учитељица у Баре ускочке стижее из Жупе никшићке, замислите путује 100 километара до посла и назад. У варошици заноћи свега 200 људи зими, најнасељине мјесто су Барице, Дужи, Дубровско, Бијела, ту гдје има још школа, имате и нешто домаћина који ту живе стално. Шавник је у поменутој транзицији, деведесетих година, остао без суда, центра за социјлни рад, све је то централизовано за Никшић”, описује ситуацију наш саговорник.
Ћеранић каже да планирана хидроелектрана на Комарници не би донијела повећање буџета, запошљавање, развој туризма и пољопривреде, те водоснабдијевање безводних крајева. Он тврди да се изградњом хидроелектарне не би ријешило ни питање незапослености у шавничкој општини, јер би у њој био ангажован мали број ускоспецијализованих, високообразованих кадрова који би дошли са стране.

Сва је прилика избори се неће завршити

Бивши предсједник Општине Томаш Ћоровић каже за Спутњик да он мисли да се неће завршити локални избори у Шавнику ни ове недјеље, већ да ће имати свој наставак.
„Прије неко вече сам чуо изјаву министра полиције Филипа Аџића који каже да ће држава омогућити свим уписаним бирачима у бирачки сипак да гласају у Шавнику. А ти људи у бирачким одборима се баш боре против те врсте бирача , коју су они дописали пред ове изборе, њих 300. Дакле, ово јесте нека врста побуне народа, јер неће више Шавничани да им судбину одређују извањци на изборима, а онда им још узму радна мјеста у њиховој Општини. О томе се ради, али неко у држави то намјерно неће да разумије”, истиче Ћоровић за Спутњик.
Кад је реч о организацији живота на територији Општине, он указује да би било боље да је тунел на путу од Никшића до Шавника направљен ниже, а не на самом превоју планине.Тада би Шавник био практично предграђе Никшића, удаљен једно тридесетак километара.

Избори затварају кафане

Још један занимљив детаљ изборног маратона у Шавнику је да ево већ четири недјеље за редом Шавничани изборни дан проводе без отворених кафана. И оно мало што их ради, полиција нареди да се затворе како локални момци не би претјерали, у ионако тензичној изборној атмосфери, која се по правили завршава инцидентима.
А кад уђете на територију Општине, прво вас на Крушевицама дочека затворен мотел и једно етно село, нема кафане отворене ни на Мокром. У самој варошици затворен је хотел Ђоковић зими, раде двије кафане Ловац и Маршал, и ту се гости дијеле по политици.
© Sputnik / Бобан НововићПродавница у Шавнику
Призори Шавника - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Продавница у Шавнику
У Пошћењу је затворено етно-село Невидио, али су отворени Јатак и Гнијездо.
Ријетко ко прође и магистралом ка Жабљаку. Милија Ћеранић каже да послије три сата, да није двије продавнице поред пута, не би човјек могао нигдје цигарете купити.
А све то прати промјењиво вријеме у Шавнику, мало кише, па сунце. Сви се припремају за ново гласање на бирачком мјесту у Општини и на Крушевицама. Сада је на Крушевицама уписаних 58 гласача, а на парламентарним изборима је гласало деветоро. На бирачком мјесту у Општини уписана су 483 гласача.
Рекао би човјек да се свјетска политика ломи у Шавнику, а не ко ће наредне четири године водити варошицу која једва преживљава исељевање.
Све стоји у ишчекивању у малој варошици пуној тишине, чује се једино хук три ријеке Буковице, Бијеле и Шавник. Само недјељом стижу комбији из Никшића пуни гласача – који носе бејзбол палице.....
Бирачко место у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
РЕГИОН
Туча у Шавнику: Члан бирачког одбора добио батине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала