Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се крије иза приштинске понуде за решење кризе око таблица

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадник јединице Росу на прелазу Јариње
Припадник јединице Росу на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Базирање искључиво на проблем таблица је мазање очију да се Бриселски споразум не би спровео у потпуности, а понуда Приштине Европској унији за излазак из тренутне кризе није ништа друго него оно што ЕУ већ тражи. Али то може да буде и покушај да се решавањем проблема таблица скрене пажња са другог питања формирања ЗСО, кажу саговорници Спутњика.
Канцеларија за Косово и Метохију демантовала је спекулације из Приштине да је постигнут договор око таблица и повратка Срба у институције, док је главни приштински преговарач у исто време изјавио да је Мирославу Лајчаку, изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине, послао писмо са 20 начина за решавање питања регистарских таблица, као и да ће објавити одговор ЕУ када он буде стигао.

Замазивање очију

Зоран Анђелковић, некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, каже да је све што није везано за потпуно спровођењу Бриселског споразума пуко замазивање очију.

„Дакле, може да разговара и договора ко шта са ким хоће али чињеница је да ми једно тражимо спровођење онога за шта је ЕУ гарантовала, а то је споразум из Брисела и формирање ЗСО“, изричит је Анђелковић.

Он истиче да свако скретање са ове теме јесте покушај да се заобиђе спровођење Бриселског споразума.

„Све што се из Приштине пласира има за циљ да се заобиђе главни разлог због кога су Срби изашли из институција а то нису само таблице и документа, већ и ЗСО. Европска унија то зна и требало би да и Приштини стави то до знања, јер само решавање проблема са таблицама, на шта су како видим базирани, није суштина потеза који су повукли Срби са КиМ изласком из косовских институција“, напомиње Анђелковић.

Понуде или нешто друго

Милан Антонијевић, правник и коментатор косовских и европских прилика, сматра да је Приштини јасно да ЕУ од ње очекује одлагање спровођења одлуке око регистарских таблица или предлагање решења које би било одрживо и задовољило и Београд, и Србе на Северу Косова и Метохије.
„Друго питање је питање ЗСО које ЕУ такође враћа на сто на прилично јасан начин тако да не чуди што ЕУ има више састанака са приштинском страном него са нашом,“ каже Антонијевић.
Додатни разлог овоме је, додаје он, и чињеница да је српска страна јасно рекла да жели да преговара и то је јасно из свега онога што се ради.
„Појавило се много дезинформација, што је наравно показатељ да је ова тема згодна за манипулације, посебно у Приштини, јер већина тих дезинформација долази из медија који нису директно повезани са властима у Приштини већ са неким другим интересним групама,“ објашњава Антонијевић.

Скретање са теме ЗСО

Он се нада да ћемо ускоро имати процес без оваквих дезинформација и да ће се најпре Срби на КиМ осетити безбедним после свега.
Кад је реч о 20 модела које је Бисљими упутио Лајчаку за решавање кризе око таблица, Антонијевић каже следеће;
„На Приштину се врши јасан притисак да ову одлуку о таблицама одложи на десет месеци тако да су све ове понуде и сада усмерене да се изађе из тренутне кризе. Али у тренутку кад су Срби изашли из косовских институција и када се дошло до краја могућег трпљења уверен сам да понуда Приштине мора да буде много озбиљна и јаснија и мора се показати у дијалогу, а не у унилатералним стварима које раде и понудама које шаљу. Јер мислим да је право место за озбиљан договор Брисел, а не дописивање између Лајчака и приштинске стране,“ уверен је саговорник Спутњика.
Антонијевић се слаже да је ово на неки начин попуштање Приштине јер им је јасно предочена ситуација.
„Опет, видљиво је да Приштина избегава сваки могући договор и да је све што нуди у ствари оно што је ЕУ тражила и што се тиче одлагања одлуке о таблицама и ЗСО. То су две ствари које су за столом али очигледно се покушава решити само ова прва, како би се поново избегло решавање оног главног питања а то је формирање ЗСО,“ закључује Антонијевић.

Вучић и Курти позвани у Брисел

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је раније данас да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло "европско решење" за актуелну ситуацију.
Подсетимо, ЕУ и САД су више пута тражиле од Владе Косова да одложи план за пререгистрацију аутомобила, како би се избегле тензије.
Влада Косова је, међутим, почела његову примену 1. новембра, а 21. новембар је најављен као дан када ће уместо укора они који возе аутомобиле са „нелегалним регистарским таблицама“ почети да се кажњавају новчаном казном од 150 евра, док ће се у трећој фази делити пробне регистарске таблице.
По овом плану, у Приштини очекују да ће од 21. априла наредне године бити дозвољен саобраћај само аутомобилима РКС регистарских ознака.
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СРБИЈА
„Тензије не попуштају“: Боцан-Харченко објавио да пажљиво прати информације о КиМ
Нова застава Србије на споменику убијеним и киднапованим Србима у Великој Хочи - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СРБИЈА
Дрецун: Треба очекивати да Приштина у последњем тренутку прихвати сугестије ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала