- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Звездина нова епизода личи на Партизанов стари сценарио

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаДушко Ивановић
Душко Ивановић - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Не дешава се превише често да млади тренери добију шансу у Црвеној звезди и Партизану. Али, два примера, у различитим временским периодима, се доста подударају. Ненад Чанак и Владимир Јовановић завршили су еру у црно и црвено-белима после пораза од Задра. А, и оно што је уследило је слична прича.
Чанак је 2018. године после пораза од Задра у петом колу АБА лиге дао отказ. Наследио га је Андреа Тринкијери. Очигледно није било слуха да се Чанак истрпи до краја, а и он је сам препознао ситуацију и отишао.
Владимир Јовановићније отишао одмах после утакмице, али је већ после пораза од Задрана у Београду и скоро 100 примљених поена било јасно да је потрошио сав кредит, иако је сезона тек почела.
После Чанка у Партизан је стигао Италијан Андреа Тринкијери, а уместо ЈовановићаЦрногорац Душко Ивановић. Дакле, два странца која говоре нашим језиком.
Не само то, већ је паралела и то што су и Партизан и Црвена звезда после одлазака младих тренери довели искусне стручњаке, превејане, ако желите и „намазане“.
И то је дало резултат.
Италијан и Црногорац су брзо донели реакцију. Тринкијери је те сезоне успео да одведе Партизан до полуфинала АБА лиге где је у три утакмице елиминисан од Црвене звезде. Звезда је ове сезоне тек почела одисеју са новим тренером и одмах је дошло до реакције и победе над Асвелом у Евролиги.
Разлика је у томе што је Партизан са Тринкијеријемморао да ради доселекцију играча, па су тада дошли Алекс Ренфро, Никола Јанковић, Огњен Јарамаз, касније и Василије Пушица. Црвена звезда има већ сада широк ростер и са те стране ће Ивановићу бити лакше.
Мада, као што је и сам истакао на конференцији за медије, није искључено да се Звезда појача додатно у наредном периоду.
Партизан је слободно можемо да кажемо погодио са довођењем Тринкијерија, а ситуација са вирусом га је успорила наредне сезоне да направи нешто више. Нико то не гарантује, али... Деловало је да иде у том смеру. Могли су црно-бели назад у Евролигу кроз Еврокуп или АБА лигу.
Сада је у Звезди кошаркашки тренер који има ауторитет, који има харизму, прекаљен је, чак зна и да „одглуми“ ако је то потребно.
Врло слично Тринкијерију.
Такође, са доласком искуснијих тренера повећава се и дисциплина у игри, долази до већег залагања играча, као и директних наредби. Као када је Тринкијери цртао Радету Загорцу како да погоди тројку.
Занимљиво је да је у првој утакмици Ивановићањегов презимењак Никола показао велику реакцију, одиграо можда и најбољи меч у каријери у црвено-белом дресу.
Слично је било и код Партизана када је ОгњенЈарамаз био тај бек који је донео велику енергију својим доласком из Сан Пабла Бургоса. Сада је Ивановић тај који гура Ивановићеву Црвену звезду.
Тринкијери је пронашао „жицу“ Јарамазу и кошаркашки га драстично подигао, а сада би то могао да буде случај са Николом Ивановићем и Душком Ивановићем.
Тринкијери је био одлична реакција Партизана после „афере Задар“. Видећемо може ли то да буде Душко Ивановић за Црвену звезду.
У емисији Миљанов корнер недавно је гост био бивши кошаркаш Ратко Варда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала