Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Не дозволити да Срби буду жртве потеза Приштине

© Tanjug / RADE PRELICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Не смемо да дозволимо да српски народ буде жртва једностраних потеза привремених приштинских власти, истакао је данас министар спољних послава Србије Ивица Дачић на самиту франкофоније који се одржава на острву Ђерба у Тунису.
Коментаришући позив шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља на хитан састанак у Бриселу, упућен председнику Србије Александру Вучићу и премијеру привремених приштинских власти Аљбину Куртију, Дачић је рекао да није изненађење, већ да је то Борељ и најавио.
„Борељ је рекао да ће покушати да се дође до неког компромисног решења, а све се врти управо око тог датума, 21. новембра. Мислим да покушај Бореља оправдан, али не видим разлог да састанку присуствује председник Србије Александар Вучић. Потребно је да се Курти призове разуму и познавању права, јер је он главни извор свих нестабилности и могућих инцидената“, рекао је Дачић.
Србија је много пута доказала да јесте за дијалог и наставак преговора, нагласио је министар спољних послова и додао да више не може да се дозволи да српски народ буде жртва једностраних потеза и, како је рекао, својеврсних превара када је реч о бриселском споразуму.
Дачић истиче да се Приштина понаша као да бриселски споразум не постоји и да Заједница српских општина не може бити формирана о чему је и, како каже, Курти више пута говорио.
Шеф српске дипломатије је додао да се нада да неће доћи до инцидената, што, како је истакао треба да осигурају ЕУ заједно са мисијом Кфора и Еулекса, који су управо и гарант бриселског споразума.
Када је реч о примени одлуке о таблицама у јужној српској покрајини, чији рок за примену ускоро истиче, Дачић каже да, иако мало, још увек има времена да се реагује.
„Неопходно је да се неко призове разуму како би се спречии било какве могући инциденти и искре које могу да запале цео регион. То значи да је потребно да се одлука о таблицама одложи, а после тога крене у политицки дијалог, а најважније од сгега јесте формирање Заједнице српских општина”, поручио је министар.
Он је напоменуо да још увек има наде да ће одлука око примене таблица проћи без инцидената уколико међународна заједница озбиљно швати и усмери своју пажњу и притисак на стварни извор проблема, који је, како каже, Курти.
Дачић је учествовао на првом делу самита франкофоније где је имао бројне билатералне сусрете са шефовима влада и држава из читавог света.
Уочи првог састанка самита франкофоније министар спољних послова сусрео са председником Француске Емануелом Макроном, а тај сусрет Дачић је описао као изузетно позитиван, преноси Танјуг.
„Макрон носи изузетно лепе успомене из Београда за које каже да их никада неће заборавити. Он је поздравио председника Србије и поручио да би опет волео да дође у нашу земљу”, рекао је Дачић и додао да се сусрео и са министром Кипра који и даље има чврсте ставове када је реч о тзв. Косову, за које је још једном нагласио да га никад неће признати као независну земљу.
Министар спољних послова имао је састанак и са својом белгијском колегиницом Ађом Лабиб, а имао је и краће састанке са бројним представницима афричких, али и других земаља.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
СРБИЈА
Петковић: Угњетавање Срба за које нема правде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала