Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕКСКЛУЗИВНО Бивши дипломата САД: Кад НАТО изгуби у Украјини, Србе на Косову чека светлија будућност

© Sputnik / Никола БижићЏим Џатрас
Џим Џатрас - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Исход украјинске кризе разјасниће међународну ситуацију наредних година: ако Запад доживи неуспех у Украјини, а верујем да хоће, ствари ће се глобално мењати - имиџ свемоћног Запада коме морате да се покорите јер нема алтернативе почеће да копни. Ако ствари у Украјини крену лоше за НАТО, за Србе на Косову могућности ће постати далеко светлије.
Бивши амерички дипломата и политиколог из Вашингтона Џим Џатрас овако види утицај догађаја у Украјини на Балкан, подсећајући да су Срби и са Косова и Метохије и у Босни и Херцеговини били прва мета, како каже, „звезде смрти“ деведесетих година.
Џатрас је својевремено био спољнополитички саветник републиканаца у америчком Сенату, а некад и српски лобиста у Вашингтону. Од тада помно прати догађаје на Балкану.
Он сматра да је у Босни и Херцеговини након последњих избора покушана обојена револуција слична оним неуспелим у Казахстану и Белорусији, а како истиче, брине да ће, уколико ствари у Украјини лоше крену за западне силе, покушати да ударе асиметрично негде другде – можда и у БиХ или на Косову и Метохији.
Тешко је, каже Џатрас за Спутњик, предвидети шта ће се десити на Космету а свакако то зависи и од тога шта ради Влада Србије и колико ће чврсто бити уз тамошње Србе.
„Али постоји још једна опасност, да можда НАТО и САД пожеле да мало дигну температуре на Косову како би Русима узвратили на асиметричан начин“.

Американци могу да праве проблеме руским пријатељима

Мислим да би то могао бити проблем не само на Косову, у Србији, већ и другде где би видели згодну прилику да праве проблем Русима или народу који се сматра руским пријатељима, упозорава амерички политиколог.
Џатрас коментарише и нови, тзв. француско- немачки предлог за решење косовског питања. Не зна, како каже, детаље тог документа нити шта стоји иза њега, али не сумње да је одобрен у Вашингтону, „јер иначе Французи И Немци не би то радили“.
„Немојмо заборавити да су Немци И Французи сателити, не могу радити ништа што им не дозволе они који у Америци држе узицу, а они могу ту узицу да повуку у сваком тренутку”, уверен је Џатрас.
Он се слаже да је Бриселу, након што није успео да спроведе Бриселски споразум, тешко веровати, а читаву ЕУ види као „неку врсту рукавице на руци НАТО“. Зато је, додаје, за њега донекле оптимистично што ће ЕУ временом слабити паралелно с тим како буде слабио НАТО јер се, подсећа, читава глобална ситуација мења.
На питање, како коментарише никад јаче притиске на Србију да уведе санкције Русији, Џатрас истиче да такав потез не би имао смисла за Србију баш као што нема ни за Мађарску или Немачку.

Рубља јача него пре санкција

Санкције, објашњава, погађају земље које их уводе - председник Бајден је рекао да ће рубљу претворити у рушевину, а рубља стоји боље него пре увођења санкција. Зато су санкције, додаје Џатрас, постале више сигнал колико подржавате одређену пропагандну линију.
„А зашто би Србија радила нешто што наноси штету њеном народу, њеној економији, зашто би се придруживала земљама које су довољно глупе да наносе штету сопственим економијама само да би деловале да су исправне. То је апсолутно апсурдно“, констатује наш саговорник .

Лакмус тест послушности

Описујући даље ту апсурдну политику, Џатрас каже да у Америци за то постоји израз клоунада.
„Као да живите у циркусу, на карневалу, више ништа нема смисла. Али опет, они на томе инсистирају. Говоре ти ствари које очигледно нису истините или су апсурдне. Показују вам четири прста, а питају да ли видите четири или пет прстију. То је лакмус тест послушности. И управо са тиме је и Србија сада суочена“.
У истом кључу Џатрас тумачи и зашто на Западу Милорада Додика и Жељку Цвијановић сматрају проруским јер желе да имају добре односе са Русијом.

Вашингтон има или сателите или непријатеље

Америка, објашњава он, може да има само сателите или непријатеље, а тај дуалистички поглед на свет се и овде примењује:
„Председник Буш млађи је рекао – ако нисте са нама, ви сте терористи. А исто и овде важи: ако нисте са нама, ако нисте сто одсто уз НАТО агенду, онда сте проруски и онда сте такорећи непријатељ. Сетимо се, током првог Хладног рата, било је поштовања вредно бити неутралан. Аустрија је била неутрална, Финска, Швајцарска је на неки начин и даље неутрална. То се сада више не поштује. Морате да бирате са манихејске тачке гледишта која долази из Вашингтона“.

Додик „сецесиониста“ јер поштује Дејтон

Џатрас ту види објашњење за још један парадокс у Босни, да се они који се залажу за поштовање Дејтона проглашавају сецесионистима, како се десило Милораду Додику.
„То је зато што у међународним пословима, ништа мање него у унутрашњим, владајући естаблишмент САД није брига за слово закона. Сетимо се шта Резолуција 1244 каже о Косову. Њих баш брига. Руси су се годинама жалили на проширење НАТО, говорили – обећања су дата, а они су одговарали - немате ништа написмено. Е па овде у БиХ имате написмено и опет нема везе. Ако се успротивите и кажете – не, Дејтон заправо не каже тако, ви грешите, нисте у праву зато што ће они одлучити шта Дејтон значи, чак и ако је црно на бело речено нешто друкчије“, наводи експерт.

Запад гура БиХ у НАТО

Он упозорава и да Запад врло лако може увести БиХ у НАТО, упркос противљењу Републике Српске.
„Једноставно ће усвојити одлуку о проширењу НАТО, остале земље НАТО ће рећи да. Уколико Срби нешто не ураде. Ако они не буду у позицији да се одвоје од Босне И створе своју државу И ако буду у основи надјачани од муслимана како ће моћи да спрече да Босна уђе у НАТО?“

Инцидент с украјинском ракетом у Пољској

У осврту на украјинску кризу и недавни инцидент са ракетом која је пала у Пољској, Џатрас каже да још није установљено да ли су Украјинци случајно испалили ту ракету или је то намерно учињено да би то било окидач да се НАТО директно укључи.
„Неки се теше чињеницом да су Американци и Пољаци тако брзо рекли – не, не, то није руска ракета. Можа је ово неки знак да здрав разум почиње да се пробија у западне земље. Ја не бих ишао тако далеко. Ја бих рекао да је моменат кад конкретно ова провокација можа није била корисна за неки следећи корак западних сила, ма који био“, сматра бивши дипломата.
Тврдњу генералног секретара НАТО Јенса Столтенберг да је ракета била украјинска али да нису криви Украјинци, него Руси види као логични наставак западног става да је за све што се дешава у свету крива Русија и наратива да је Москва извршила „ничим изазвану агресију“ против Украјине где не сме да има никакве легитимне интересе, али их зато има Америка, што нема никакавог смисла.
То је зато што из, како каже, неоконзервативне, може се рећи неотроцкистичке глобалне перспективе Америке, не постоје сфере утицаја.
„Ниједна земља на свету нема право на сферу утицаја, ни Русија, ни Кина, ни Иран, нико. Једина сфера утицаја је глобална и односи се на демократију и људска права. А наравно, ми одлучујемо шта је демократија и шта су људска права“, примећује Џатрас.

Прерано за шампањац

Он коментарише и оцену председника Думе Вјачеслава Володина да је инцидент у Пољској „почетак краја НАТО-а“.
„Надам се да то показује да се ствари крећу у том правцу, али мислим да је прерано да се отвара шампањац. Мислим да је НАТО требало да заврши посао кад је престао да постоји Варшавски пакт, али то се није десило. Тако се дошло и до рата у Украјини, а то је наравно за Русију егзистенцијални рат, Русија не може да дозволи да га изгуби имајући у виду интегритет Руске Федерације. А да будемо отворени, агенда западних сила је да покоре и на крају разбију Русију. С друге стране, ово је сада постала егзистенцијална криза за НАТО и за његовог мрачног близанца Европску унију: ако НАТО не однесе превагу у Украјини, десиће се управо оно што сте рекли - испашће да је НАТО папирни тигар, голи цар. А то значи да већи део света заокреће ка евроазијском табору а даље о тзв. трансатлантистичког“.
На питање како види расплет украјинске кризе, Џатрас истиче да је важно да Русија избегне грешке које су правили Срби деведесетих, који су сваки пут кад би имали војну предност стали би и чекали преговоре.

Решење за украјинску кризу победа Русије

Москва, уверен је, не треба да се ослања на нека обећања западних сила која неће бити испоштована као ни она ранија - „Русија не може бити партер Западу јер то су идеолози И људи који немају намеру да држе било каква обећања”.
Зато Џатрас види само једно решење сукоба у Украјини.
„Једина ствар која ово може да оконча, а да не води ка даљем сукобу и можда брзо или не тако брзо ка новом светском рату, била би одлучна руска војна победа и наметање решења. Све што би било мање од тога, по мом мишљењу, успоставило би терен за још већи и још разорнији рат у не тако далекој будућности“, закључује амерички експерт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала