- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Фонд ПИО финансијски стабилан, све мање дотације из буџета

© Tanjug / VLADIMIR SPORCICБеограђани на обали Дунава у Београду
Београђани на обали Дунава у Београду - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Због боље уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање током ове године, од маја из републичког буџета нису повлачена недостајућа средства за исплату пензија корисницима из категорије запослених, изјавио је заменик директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Реља Огњеновић.
На сајту Фонда ПИО се наводи да је он, објашњавајући колико је важна ова чињеница, истакао да пензионери из категорије запослених чине 84,8 одсто од укупног броја пензионера и да имају највећу просечну пензију од свих категорија пензионера.
„Од исплате априлских пензија до последње исплате трансферисана су само средства као подршка остварењу права у складу са Законом о ПИО и посебним прописима, односно законска обавеза из буџета према Фонду као исплатиоцу права, док ниједан динар није дотиран у смислу недостајућих средства за исплату пензија“, рекао је он, пренео је Танјуг.
Оценио је да се, будући да је на овај начин из средстава Фонда ПИО обезбеђена исплата пензија за око 1,4 милиона пензионера, може говорити о стабилном финансијском статусу Фонда ПИО.
Напоменуо је да се за исплату пензија корисницима из категорије самосталних делатности, којих је 6,5 одсто од укупног броја пензионера, не повлаче недостајућа средства из буџета, јер приходи ове категорије осигураника покривају расходе корисника права.
Према његовим речима уплаћени приходи од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за првих 10 месеци су већи од планираних за 12,28 милијарди динара, односно 2,32 одсто, а разлози за то се налазе у номиналном расту зарада и сталном расту регистроване запослености.
Огњеновић је навео да учешће прихода од доприноса у финансирању рашода Фонда стално расте од 2012. године и да је то омогућило да се сваке године све мање средстава из републичког буџета издваја за дотацију пензија.
Истакао је да су пре 10 година недостајућа средства за исплату пензија, која су дотирана из буџета, износила више од 48 одсто, док је данас тај проценат једноцифрен.
„За 2022. годину процењено је учешће трансфера из буџета од 12,9 одсто или 101,2 милијарде динара, од чега се 38,7 милијарди динара односи на трансфере који су подршка остварењу права у складу са Законом о ПИО и посебним прописима, што држава свакако трансферише без обзира на приходе Фонда“, рекао је Огњеновић.
Додао је да је преосталих 62,5 милијарди динара планирано за недостајућа средства приликом исплата пензија и да ако би, ако би се посматрао само део који је дотација за недостајућа средства за пензије, учешће буџетских средстава би за целу 2022. годину износило осам одсто у укупним приходима и примањима Фонда.
Министар финансија Синиша Мали изјавио је недавно, образлажући ребаланс буџета у Скупштини Србије, да се новембарска повишица пензија од девет одсто у целини покрива средствима из изворних прихода Фонда, односно из уплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и да држава неће морати да дотира ниједан динар за исплату ове повишице.
Празан новчаник - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
СРБИЈА
Економиста упозорава: Кредит је ђаволска ствар, није време за задуживање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала