- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Познаје ли историја Обилића и Мајку Југовића | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
У „Орбити културе“ откривамо колико су национални митови и даље актуелна тема савремене уметности, али и историје
Познаје ли историја Обилића и Мајку Југовића I Орбита културе
Може ли се разумети и вредновати многовековна историја српског народа без Обилића, Косанчића, Југ Богдана, без Мајке Југовића, Косовке девојке, Виле Равиојле? Имају ли историјско утемељење ове личности које су током векова били чувари нашег националног идентитета – тема је књиге „Нестварни“ о којој разговарамо са њеним аутором историчаром Дејаном Ристићем.
Како су савремени српски уметници илустровали „Српске народне јуначке песме“, век по објављивању првог издања ове књиге, на који су начин указали част уметницима који су ову важну књигу почетком прошлог века илустровали, који су јунаци најпрепознатљивији на овим цртежима – открива ауторка изложбе епских илустрација отворене у УК Пароброд, историчарка уметности Марија Ристић.
Шта ћемо све гледати на Фестивалу ауторског филма, једној од најбољих селекција савремене светске кинематографије, о чему говоре филмови руских, пакистанских, иранских, румунских, шпанских, енглеских редитеља, већ награђивани на водећим филмским фестивалима, како данашње филмаџије виде и осећају свет и да ли је ауторство и даље имуно на мејнстрим мишљење и политичку коректност – нека су од питања за уметничког директора ФАФ-а Срђана Вучинића.
Ко је била заиста била Вера Пешић , шпијунка из времена другог светског рата, српска Мата Хари о којој је снимљен филм, шта је истинито а шта фикција у причи о лавиринту шпијунских игара на Балкану, у којој Вера Пешић међу југословенским, немачким и британским шпијунима опстаје све до 1944. године – за Спутњик објашњава професор нишког филозофског факултета, историчар Дејан Антић.
А са каквом се музиком, после шест година, на сцену враћа популарна група „Пилоти“, шта је била инспирација за нови албум „Мали трагови на небу“, за Спутњик открива некадашњи падобранац, композитор и виђа групе Зоран Кики Лесендрић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала