- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Овај народ нам је дао све – наша обавеза је да му се одужимо: Прича чувеног београдског педијатра

© Sputnik / Спутњик СрбијаЧувени београдски лекар и херој Тиршове – Недељко Неђо Радловић
Чувени београдски лекар и херој Тиршове – Недељко Неђо Радловић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
За Спутњикову емисију Док анђели спавају, Марине Рајевић Савић, говорио је човек који је читав живот посветио, како их он сам назива – анђелима. Чувени београдски лекар и херој Тиршове – Недељко Неђо Радловић, свој посао педијатра описује као велику одговорност, али још веће задовољство.
Магистар, доктор, субспецијалиста гастроентерохепатологије, редовни професор у Београду, члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, генерални секретар Српског лекарског друштва, председник педијатријске секције Српског лекарског друштва и аутор 430 стручно-научних радова кроз живот се руководио реченицом свог доброг пријатеља и колеге Сава Перовића да „само добар човек може бити добар лекар“. Дубоко уверен да је занимање лекара позив, а не само посао, тежио је да кроз свој живот и рад докаже како полагање Хипократове заклетве и брига о онима којима је брига потребна, поготово најмлађима, представљају „свето занимање“.
Себе улагати у будућност свог народа – не постоји ништа лепше. Позив лекара је свето занимање, а на самом врху је педијатрија. Држава или народ без младости и памети не би имала будућност, а деца су нам будућност.

Савест и знање руку под руку

О томе како је свој посао обављао најбоље сведочи реченица његових колега да „детету детињство прође док га Неђа прегледа“. Доктор Радловић ово приписује добрим професорима, односно учитељима који су му још на студијама усадили идеју о савесном раду и протоколу који се морао поштовати по сваку цену, а и он је сам касније својим студентима исто преносио говорећи да „свако дете мора бити прегледано од главе до пете“.

Лек који никад није наплатио

Своја знања допуњавао је од осамдесетих година прошлог века на вишегодишњим иностраним усавршавањима, прво у Лондону, па онда у Грацу. Заједно са својим колегом и пријатељом Радивојем Степановићем патентирао је чувени лек Оросал 65, а приликом склапања уговора са Галеником, инсистирао је на томе да се одрекне целокупне суме новца од прихода, уколико цена лека буде у складу са потрошачким могућностима купаца. Другим речима, одрекао се баснословне суме новца, која би га данас сигурно учинила мултимилијардером, само да би људи могли да приуште себи лек који је он, заједно са Степановићем, пронашао.
CC0 / Pixabay / Сируп
Сируп - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Сируп
Овај народ нам је дао све, он нас је школовао, дао нам је све што смо у животу желели и наша обавеза је била да му се одужимо, каже доктор Радловић који прилику да помогне свом народу доживљава као животну награду.

Кад порастем бићу доктор Неђа

Најстарији унук доктора Радловића жели такође да постане лекар, попут деде, јер га, како каже, сви препознају на улици. За доктор Неђа је, како сам описује, огромно задовољство када га на улици сретне и препозна човек који је некада давно био његов мали пацијент. Истиче да је са децом увек имао добру „сарадњу“, много више него са одраслима, а да су га многи мали пацијенти неретко и имитирали. У почетку су имитације биле приређиване само за медицинске сестре, а касније би, на захтев самог доктора, приликом визита представе биле приређиване и њему. На питање да ли би ишта мењао, одлучно и одрично одговара.
Да постоји могућност да се поново родим, кренуо бих опет истим путем, закључио је доктор Неђо Радловић.
Читаво гостовање доктора Радловића у емисији Док анђели спавају Марине Рајевић Савић можете послушати овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала