- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Савети из Народне банке Србије: Не уносити ПИН приликом куповине преко интернета

© Depositphotos.com / Dedivan1923Куповина преко интернета
Куповина преко интернета - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Приликом куповине на интернету неопходно је водити рачуна о томе коме се остављају лични и поверљиви подаци, увек би требало куповати преко званичног сајта продавнице и никада не би требало уносити ПИН, каже Милан Мартиновић, саветник у Одсеку за технологију и развој Динакард система .
Mартиновић у прилогу из серијала Народне банке Србије „Корисно је да знате“ објављеном у периоду појачане куповине у време празника пред крај године, истиче да би ваљало задржати дозу сумње према примамљивим понудама, јер, како каже, ако изгледају превише добро да би биле истините, вероватно су лажне.
„Оно што је посебно важно напоменути и што корисници морају да знају јесте да се промоције, погодности и слично код трансакција платним картицама не организују на Фејсбуку* и другим друштвеним мрежама, већ да погодности обезбеђују банке или познати трговци у сарадњи с банкама и да такве информације корисницима платних картица доставља банка путем канала комуникације који су корисници уговорили с банкама“, наводи Мартиновић.
Он указује да не би требало остављати своје податке на локацијама на интернету до којих се дође преко линка, јер то могу бити лажне странице које веома подсећају на праве.
„Ако веб-сајт личи на онај који сте раније користили, али су доменско име или назив продавнице другачији, највероватније је у питању лажна страница“, каже он и додаје да уколико купци нису сигурни у исправност сајта, не би требало да остављају чак ни број телефона као контакт за доставу, јер и тај податак може да буде злоупотребљен.
Следећи савет јесте да се приликом куповине путем интернета никада не уноси ПИН и да захтев за његов унос директно указује на могућност злоупотребе података.
„Такође, не шаљите фото-копију картице или другог документа мејлом, у инбокс странице на друштвеним мрежама или слично. Банке вам никада неће тражити да мејлом или поруком промените своје податке, потврдите лозинку или слично“, истакао је Мартиновић.
Као важан савет навео је и да се избегава куповина с јавно доступних бежичних мрежа и дељених рачунара, јер постоји могућност да су заражени вирусом који може да преузме податке о платној картици.
Мартиновић саветује да се провери да ли адреса интернет странице на којој неко жели да обави плаћање почиње са https и да се обрати пажња на симбол катанца, јер ако је означен црвеном бојом или ако претраживач избаци упозорење да сертификат није валидан, не би требало уносити податке, пренео је Танјуг.
Видео-прилог са саветима и упутствима за трговину путем интернета може се видети на сајту Народне банке Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала