Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Синиша Мали: Спасили смо земљу од банкрота

© Sputnik / Лола ЂорђевићСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Министар финансија и потпредседник Српске напредне странке Синиша Мали саопштио је да је јавни дуг Србије у износу од 53,5 одсто БДП-а у потпуности под контролом и поред светске кризе и да је актуелна власт спасила земљу од банкрота и увела ред у јавне финансије.
Реагујући на критике функционера Странке слободе и правде Душана Никезића, Мали је навео да држава на рачуну данас има преко 330 милијарди динара, „потпуно смо ликвидни, повећавамо плате, пензије и минималну цену рада, и то изнад нивоа пројектоване инфлације“, преноси Танјуг.
„Све захваљујући томе што смо спасили земљу од банкрота и увели ред у наше јавне финансије. Да су они наставили да воде земљу, Србија би данас била у мраку, у сваком смислу“, навео је Мали у одговору Никезићу.
„Када смо преузели руковођење државном касом, на рачуну су нам оставили свега осам милијарди динара, што није било довољно ни да се покрије трошак за пензије за један месец“, саопштио је потпредседник СНС-а.
Он је додао да је, упркос пандемији корона вируса и кризе која је изазвана сукобом у Украјини, данас незапосленост на рекордно ниском нивоу од 8,9 одсто.
„Успели смо да нашу Србију учинимо атрактивном инвестиционом дестинацијом, па смо тако у првих 10 месеци ове године имали чак 3,4 милијарде евра страних директних инвестиција, што је апсолутни рекорд. Све то, између осталог, довело је и до историјски ниске стопе незапослености, и до већих плата и у приватном сектору“, рекао је Мали и додао да је у последњих 10 година отворено чак 440.000 радних места.
Он је додао да је, захваљујући одговорном вођењу јавних финансија, Србија у потпуности спремна за предстојећу зиму и да има довољно новца да извршава све своје обавезе. Како је рекао, Никезић наставља и са својим „суманутим рачуницама, које ни он сам не разуме, што говори о његовој стручности“.
Никезић је за новине Нова, између осталог, изнео мишљење да је усвојеним ребалансом буџета „свакој кући у Србији испостављен рачун од 750 евра за покривање рупа у енергетском систему“ и да ће "радник који прима минималну плату до краја године изгубити 35.000 динара, практично целу месечну зараду“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала