- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године донео слободу за све народе /фото/

© Фото : Спутњику уступила РТРСОбележавање 104 године од уласка српске војске у Бањалуку
Обележавање 104 године од уласка српске војске у Бањалуку - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је 21. новембар 1918. један од светлијих датума у историји Бањалуке и српског народа и да је улазак српске војске у тај град значио слободу за све народе на том подручју.
Додик је рекао да српски народ мора и треба да негује традицију обележавања великих историјских догађаја.
„У Бањалуци се данас клањамо сенима ослободилаца из Првог светског рата. То је наша света дужност према прецима који су ослободили овај град и то мора да се зна, да стално подсећамо на ову историјску чињеницу. Након дуго времена, Срби су се вратили свом националном и државном питању, данас смо интегрисани, те Република Српска и Република Србија заједно обележавају значајне догађаје из наше историје“, казао је Додик за Срну.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC„У Бањалуци се данас клањамо сенима ослободилаца из Првог светског рата“.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
„У Бањалуци се данас клањамо сенима ослободилаца из Првог светског рата“.. Архивска фотографија
Један од тих значајних догађаја за српски народ, навео је Додик, свакако је и 21. новембар 1918. године датум када је ослобођена Бањалука у Првом светском рату.
„После пет векова окупације и ропства српски народ је коначно дочекао слободу. Слобода је дошла у Бањалуку и 22. априла 1945. године, након четири године фашистичке окупације, а затим се поново морала бранити и одбранити у периоду од 1991-1995. године у Одбрамбено-отаџбинском рату“, казао је Додик, указавши на велику жртву коју су Срби као слободарски народ поднели у протеклим ратовима.
Он је нагласио да би младе генерације кроз историју требало да науче и да никада не забораве борбу српског народа за слободу, чија је цена само у Првом светском рату била 1,3 милиона погинулих Срба, пренео је РТРС.

Обележавање 104 године од уласка српске војске у Бањалуку

У Бањалуци се, у организацији одбора Влада Републике Српске и Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, обележава 104 године од уласка српске војске у тај град.
© Фото : Спутњику уступила РТРСЛитургија поводом обележавања 104 године од уласка српске војске у Бањалуку
Литургија поводом обележавања 104 године од уласка српске војске у Бањалуку - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Литургија поводом обележавања 104 године од уласка српске војске у Бањалуку
Програм је почео служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља за све убијене и погинуле цивиле и војнике у Првом светском рату.
На споменик бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевић у Бањалуци положени су венци.
Внац су положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланик председника Републике Српске Радован Ковачевић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић и делегација града Бањалука.
На споменик бану Милосављевићу венце су положили и представници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, градских и општинских неваладних организација и грађани.
Након херојске борбе и пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала