- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска уништила два „химарса“ и четири хаубице М777

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаВишецевни бацач ракета "Ураган" у зони специјалне војне операције
Вишецевни бацач ракета Ураган у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су у предузећу одбрамбене индустрије „Мотор сич“ у граду Запорожје погон за склапање мотора за авионе ваздушних снага Украјине, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
У купјанском правцу Оружане снаге Русије убиле су више од 20 украјинских војника, а уништен један оклопни транспортер и два камионета.
У красно-лиманском правцу су у превентивном удару артиљеријском ватром на колоне украјинских снага које су напредовале спречени покушаји непријатеља да нападну три тактичке групе у ЛНР. Током протеклог дана у овом правцу убијено је више од 30 украјинских војника и плаћеника, а уништено три оклопна возила и пет пикапова.
У јужнодоњецком правцу јединице Оружаних снага Русије спречиле су покушаје напада Оружаних снага Украјине, при чему је убијено до 50 украјинских војника и уништено два оклопна возила, три камионета и два МТ-ЛБ (вишенаменска лака оклопна возила).
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија гађале су командно место Оружаних снага Украјине у Херсонској области, као и 62 артиљеријске јединице на ватреним положајима, људство и војну технику у 153 округа.
У рејону насеља Краматорск у Доњецкој Народној Републици високопрецизним ракетама руска авијација уништила је два система „Химарс“.
Оружане снаге Русије погодиле су артиљеријски дивизион Оружаних снага Украјине у Харковској области, који је гађао стамбена насеља Белгородске области. Уништена су четири америчке хаубице М777, а погинуло је више од десет украјинских војника.
Системи ПВО су током претходног дана оборили шест беспилотних летелица у Херсонској области и Доњецкој Народној Републици, као и две ракете вишецевног ракетног система „Ољха“ у Доњецкој Народној Републици.

Напади на Запорошку нуклеарку

Портпарол Министарства истакао је да Кијев не прекида провокације како би створио претњу од вештачке катастрофе у Запорошкој нуклеарној електрани.
Како је навео, Оружане снаге Украјине су 19. новембра испалиле 11 артиљеријских граната великог калибра на територију нуклеарке, док су 20. новембра два пута гађале територију нуклеарке, на коју је испаљено 12 граната. Током напада испаљене су две гранате на далековод који снабдева нуклеарку.
Радијациона ситуација на подручју нуклеарке је нормална, а штету од гранатирања разјасниће стручњаци ИАЕА и „Росатома“.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 333 авиона, 177 хеликоптера, 2.538 беспилотних летелица, 388 противваздушних ракетних система, 6.729 тенкова и других оклопних борбених возила, 899 борбених возила за ракетне системе, 3.604 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 7.293 јединице специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала