- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Свет на ивици несташице сребра - шта стоји иза тога

CC0 / Unsplash/Scottsdale mint / Сребрне полуге
Сребрне полуге - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Свет је на ивици несташице сребра, која би могла да се догоди већ до краја ове године, саопштило је међународно удружење Институт за сребро, у ком су неке од највећих светских компанија за производњу и прераду тог племенитог метала.
Глобална тражња за сребром, коју чине индустријски потрошачи, произвођачи накита и кућних производа, те инвеститори, порашће за рекордних 16 одсто у односу на прошлу годину. Тако ће тражња за сребром бити највећа у историји, а очекује се да она до краја ове године буде чак 1,21 милијарду унци, наводи се у извештају Института за сребро.
Због високе тражње, тржиште сребра се суочава са дефицитом од 194 милиона унци тог метала, што је четири пута више него у 2021. години, када је дефицит био 48 милиона унци.
Резерве сребра код инвеститора у Лондону и Њујорку које прате међународне организације, као што је Лондонска асоцијација трговаца племенитим металима (LBMA), смањиле су се за 370 милиона унци ове године, или 25 одсто.
Као један од главних криваца за раст тражње за сребром, Институт наводи аутомобилску индустрију, која непрестано повећава електронику у возилима, за коју је потребан тај племенити метал.
Широко увођење 5Г технологије и глобално кретање ка зеленој енергији такође су важан чинилац у повећању тражње, додаје се у извештају. Тако, на пример, произвођачи соларних панела све више нагомилавају сребро.
На повећану тражњу утицала је и нижа цена у Индији, која је падала у 2020. и 2021. години, па је на том, великом тржишту, тражња за сребром удвостручена.
Цене сребра ове године пале су за око 10 одсто на 21 долар по унци, највише због тога што га инвеститори продају као одговор на јачање америчког долара и пораст приноса на америчке обвезнице.
Златни накит - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
СРБИЈА
Круна са крстом на злату, крст са четири оцила на сребру: Нов изглед жигова и правила продаје накита
Литијумски инготи - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Пресушују литијум и кобалт: Штета већ постоји, а Европа би могла да буде забринута за будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала