- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Светско откриће: Српски научник направио складиште за сунчеву енергију – чува „зраке“ пола године

© Фото : Спутњику уступио Владан ПетровићСоларна електрана у дворишту професора Петровића у Бадњевцу код Крагујевца
Соларна електрана у дворишту професора Петровића у Бадњевцу код Крагујевца - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Соларно постројење, јединствено у свету, које без панела сакупља и складишти сунчеву енергију изграђено је у Бадњевцу код Крагујевца. То је родно место српског научника Владана Петровића који је изумео систем за чување електричне енергије добијене из сунца - чак шест месеци. Проблем светске енергетике може да буде решен - патентом из Србије.
Ово тврди професор Петровић у разговору за Спутњик и додаје:
"Ми смо једини у свету који можемо да из соларне енергије акумулирамо 550 киловата електичне енергије, на хиљаду степени и то да чувамо шест месеци, са губитком од само 2 одсто".

Светски изум – соларну енергију чува пола године

Светско чудо науке подигао је буквално у свом дворишту, уз финансијску помоћ партнера из Велике Британије. Овај соларни систем другачији је од свих других у свету, много једноставнији, а пре свега кориснији и јефтинији.
Постројење које личи на мини платформу свемирског брода путем огледала од алуминијума, пратећи кретање сунца упија соларну енергију концентришући је у апсорбер. Енергија одлази директно у акумулатор који је изолиран на посебан начин. Тако се добија електрична енергија која може да се чува више месеци.
Професор тврди да овим системом, по хектару са којег се енергија сакупља, може да се греје 1200 станова. Важно је и на ком месту на Земљи је постављен.
"Код нас у Србији има око 2.020 сунчаних сати, а рецимо у Португалији, 2.200, рачуна се колико киловат часова скупите у једној земљи. У Србији можемо да скупимо 1.400 киловата од сунца на годишњем нивоу, по квадрату. Шта то значи, ако имате концентратор за пет хиљада квадрата, израчунајте, то су милиони киловат часова које можете да скупите", објашњава професор Петровић.
Он додаје да је најважније у свему, што нико до сада, осим њега, ту енергију није могао да акумулира овако дуго.
© Фото : Спутњику уступио Владан ПетровићДодела награде Фондације Мирпури за допринос светској науци у 2022. години
Додела награде Фондације Мирпури за допринос светској науци у 2022. години - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Додела награде Фондације Мирпури за допринос светској науци у 2022. години
Нешто слично покушано је са калијумовим солима које се топе на 350 степени. По кубику могу да акумулирају сто киловат часова, али та енергија може да се чува само 6 дана, а инвесирање у овај систем кошта 130 евра по киловату.
"Мој систем може да скупи, да акумулира 550 киловат часова по кубику, може да држи ту енергију шест месеци са 2 одсто губитка и може да држи енергију на хиљаду степени. И то кошта 3 евра по киловат часу инвестиције. Дакле, можете да решите комплетну светску енергетику".

Повратак у Србију због носталгије

Овај инжењер електротехнике има осамдесет година. Био је професор у Техничкој школи у Крагујевцу, затим је радио у "Романији", а радозналост га је одвела у Франкфурт, хтео је да учи и напредује. Убрзо је руководио делом фирме у којој се запослио. Докторирао је уз стипендију немачке владе, после тога био је директор еминентне компаније у Есену, ту је направио први патент. Данас има 38 заштићених изума и 55 научних радова.
Када је био на врхунцу каријере у Немачкој, каже, ухватила га је носталгија. Вратио се у Србију, где је убрзо постао директор Научног института и подпредседник компаније "ГОША".
"Са 11 хиљада марака, спао сам на плату од 600, али нисам жалио, у Гоши сам почео да развијам седам нових технологија, добијање гаса коришћењем соларне енергије, добијање гаса из угља, из биомасе. У Немачкој сам радио на таквом пројекту, циљ је био да се смањи ЦО2 у атмосфери. Коришћена је нуклеарна енергија, на томе сам и докторирао, на коришћењу нуклеарне енергије, да би се добио гас из угља".

Шумадијска топлана у Португалији

Саговорник Спутњика у јулу је добио награду Фондације Мирпури из Португалије, највишу награду за подстицање науке у 2022. години. Са овом Фондацијом чији је власник милијардер који много улаже у екологију, финансира спас корала на Земљи, потписао је и уговор за израду првог пилот постројења ван Србије које ће бити изграђено у Лисабону.
© Фото : Спутњику уступио Владан ПетровићСоларна електрана у дворишту професора Петровића у Бадњевцу код Крагујевца
Соларна електрана у дворишту професора Петровића у Бадњевцу код Крагујевца - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Соларна електрана у дворишту професора Петровића у Бадњевцу код Крагујевца
Професор ће свој пројекат реализовати са немачким партнером, компанијом "Ипро" из Дрездена. Ова државна фирма већ је откупила део пројекта, а сада ће добити и право на концентратор. Њени представници су дошли на доделу награде у Португалију. Инсистирали су да професору Петровићу носе кофере.
"Направио сам оптималну цену за концентратор од 25 метара, овде је суштина да из соларне енергије може да се добија 8760 киловат сати годишње, то значи 365 дана пута 24 сата да се добија струја из сунца. И то смо успели", каже Петровић и додаје да ће се и све у Лисабону дешавати у сарадњи са немачком владом.

Србија на првом месту

А шта је са Србијом, наша земља има приличан број сунчаних дана?
Петровић каже да су га пре неколико година посетили представници власти, ресорног министарства, видели су како систем изграђен у његовом дворишту функционише, али су га после заборавили.
"Пре неки дан ме зову поново Немци, хитно је, кажу, "Бајер" из Леверкузена хоће да направи уговор са фирмом ИПРО из Дрездена. Њихова највећа хемијска кућа хоће да стави шапу на акумулатор сунчеве енергије. Овде код нас то никога не интересује".
Представници готово 20 земаља, међу њима су Индија, Шведска, Норвешка, Шкотска, Енглеска, Италија и Турска, су заинтересовани за овај пројекат. У Бадњевац су недавно долазили и представници Централноафричке Републике, председникови рођаци, свесни су колико електирчне енергије могу да добију из сунца.
"Немци имају жељу да се цела Европска унија греје овим системом, а моја је жеља да се инсталира у 100 фирми у Србији које би владале овом технологијом. Нудим и обуку. Волео би да ова нова технологија званично потекне из Србије, да решимо проблем енергије за цео свет, а не да на крају будемо приморани да је купујемо од Немаца", закључује овај научник.
© Фото : Спутњику уступио Владан ПетровићМилијардер Пауло Мирпури, који се глобално залаже за очување природе, посетио је Бадњевац да би се лично уверио како ради соларна топлана
Милијардер Пауло Мирпури, који се глобално залаже за очување природе, посетио је Бадњевац да би се лично уверио како ради соларна топлана - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Милијардер Пауло Мирпури, који се глобално залаже за очување природе, посетио је Бадњевац да би се лично уверио како ради соларна топлана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала