Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић описао немачко-француски предлог: Везали су нам руке за ринг и рекли - ај' сад се бори

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Уочи сутрашњих разговора са Аљбином Куртијем у Бриселу председник Србије Александар Вучић је изјавио да није оптимиста, али да ће учествовати у разговорима.
„Отићи ћу не зато што мислим да било шта можемо да направимо и урадимо, већ да им не дам Лајбницов довољан разлог да окриве Србију да није желела у нечему да учествује“, рекао је Вучић, додајући да састанак у Бриселу почиње у понедељак у осам часова.
Коментаришући немачко-француски предлог, Вучић је за ТВ Прва рекао да не види како би он могао да се поправити.
„А како да се унапреди? За разлику од свезналица који га нису ни видели, ја га никада нисам детаљно коментарисао, иако само писао детаљан одговор у нон пејперу који је обиман и озбиљан одговор. Ја то нисам коментарисао зато што сам оставио шансу променама и разговорима, али ако ме питате, ја не говорим ни да сам прихватио ни одбио, јер смо за разговоре спремни. И по том папиру смо спремни да разговарамо, али просто нам нису дали шансу“, казао је Вучић.
Председник Србије је сликовито описао да тај предлог изгледа као да су нас ставили у ринг да боксујемо три рунде, а онда нам везали руке за конопце.
„Не можемо да паднемо, јер смо везани, али бићемо мртви“, рекао је Вучић.
На питање да ли верује да ЕУ и Америка не могу да убеде Куртија, Вучић је навео да Америка сигурно покушава и да не желе сукоб јер им не одговара, али да осталима не верује ништа када је у питању Косово и Метохија, а посебно Немцима.

"Можемо да рачунамо само на себе. Нико нам није стварао државу осим нас. Увек смо имали оне који су мислили да могу да нам помогну и одмогну у зависности од њихових интереса. Срби су се борили за своју земљу, за своју слободу. Трудимо се да имамо добре односе са свим земљама, али не можемо да имамо добре односе са онима који кажу — бори се, изгубићеш, али је битно да си оставио срце на терену", рекао је Вучић.

Вучић је указао да мир зависи од притиска западних сила на Приштину, наводећи да не верује у Куртијеву рационалност.

Ситуација на Косову и Метохији тежа него последњих 10 година

Вучић је оценио да је ситуација на Косову и Метохији без сумње тежа него у последњих 10 година.
"Када смо ишли у Берлин, направили смо три важна споразума. Тај дан у Берлину Курти је искористио да саопшти три ствари. Те три ствари довеле су до тога да Срби напусте институције. Курти је саопштио да од ЗСО нема ништа"; рекао је Вучић.
"Трећа кап која је прелила била је смена Ђурића. Срби су схватили да са тим човеком нема споразума, нема ништа. Идем у Брисел да им не бих дао да оптуже Србију да није урадила све", рекао је Вучић.
"Ми смо рекли да морате да оформите ЗСО у складу са предлогом Срба и морате да укинете одлуку о таблицама. Лагали сте и обмањивали јавност да на то имате право. Албанци су показали да не желе Србе на Косову, односно Курти. Он је поставио човека који је добио 30 пута мање гласова".

„Ако косовска полиција пређе на север, имаћемо пакао“

Вучић је казао да Срби са Косова и Метохије неће прихватити кажњавање због таблица и оцени да, уколико у спровођењу пререгистрације возила буду учествовале и специјалне јединице косовске полиције, биће пакао на терену.
Вучић је истакао да специјалне јединице косовске полиције нема шта да раде на северу Косова и Метохије.
На питање шта ће урадити држава Србија уколико до тога и дође, Вучић је одговорио да ће бити уз свој народ, а за Србе на Косову и Метохији казао да ће чувати своја огњишта.
Упитан да ли у том случају постоји могућност да дође до оружаног сукоба, рата, Вучић је рекао:
„Надам се да се неће догодити, али не зависи од нас. Ми смо урадили све што је до нас да то избегнемо“.

„Приштина кренула у оперативну акцију протеривања Срба“

Вучић је рекао и да је Приштина кренула у оперативну акцију смишљену за протеривање Срба са севера Косову и Метохији.
„Једно је легализација позиције косовске војске, за шта би им гласали Рашић, Рада Трајковић и остали. Друго је одузимање права на заступљеност од 10 посланика од укупно 120 у косовском парламенту, а треће је декриминализација севера и даљи улазак и формализовање стационирања специјалних снага и албанске полиције и војске на северу, да би се тобож декриминализовао север КиМ, а у свари са циљем да би се протерали Срби са севера“, навео је Вучић.
Други део плана је, додао је Вучић; што пре расписивање избора на северу КиМ.
„Јер ће тако да обезбеде да неки Албанац победи захваљујући 500 гласова које ће да добије, али не од људи који живе на северу, већ ће да дођу из јужне Митровице, Франкфурта и ко зна одакле да гласају, а пријављени су у Бошњачкој махали у северном делу Митровице, иако ту не живе, и да изгласају нове посланике и додају на то још и гласове Раде Трајковић и других“, казао је Вучић.

„Како сада ствари стоје, Српска листа ће бојкотовати изборе“

Поводом избора на северу Косова и Метохије 18. децембра, Вучић је рекао да, како тренутно ствари стоје, Српска листа ће их бојкотовати, али да верује да ће бити под притиском да на њима учествују.
Вучић је навео да Приштина није часила часа и да је одмах расписала изборе, уместо да су покушали да се договоре.
Он је указао да је од велике важности то што су српски захтеви везани само за оно што је потписно у Бриселу и да то сада представља проблем и онима у Бриселу и земљама Квинте.
„Срби нису затражили ништа што није резултата дијалога, то је озбиљан проблем за њих, казнили би они нас, не би нас бомбардовали, али би нас кажњавали на све могуће начине, али не могу, јер Срби само траже да се проведе оно што је потписано пре 10 година и за шта је гарант ЕУ и то је за њих ужасан проблем. Лупили би нам шамар, али не могу да нађу начин како и због чега то да ураде, али не сумњам да ће се трудити да га нађу“, казао је Вучић.
Подсетимо, портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је у петак да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло "европско решење" за "најозбиљнију ситуацију од 2013. године".
Како је најавило Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини, од 21. новембра креће новчано кажњавање оних који не одлуче да пререгиструју возила.
Као реакцију на одлуке Приштине, представници Срба са севера Косова и Метохије напустили су све политичке институције.
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је да 21. новембар не сме да се дочека без договора "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације".
Припадник јединице Росу на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СРБИЈА
Шта се крије иза приштинске понуде за решење кризе око таблица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала