Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ прозвао Приштину после неуспеха разговора у Бриселу

© Фото : audiovisual.ec.europa.eu/PrintscreenЖозеп Борељ
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Информисаћу државе чланице и колеге министре о понашању различитих страна и недостатку поштовања ка међународним правним обавезама. То се посебно односи на Косово, рекао је Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност после састанка делегација Београда и Приштине у Бриселу.

Београд прихватио предлог, Приштина није

После много сати разговора две стране нису данас дошле до договора, Вучић је прихватио предлоге, Курти није, очекујем да Косово одмах суспендује наредне фазе замене регистарских таблица, а да Београд не издаје нове, рекао је Борељ.
Борељ је додао да је непоштовање међународних правних обавеза „посебно негативан политички сигнал“.
Он је изразио жаљење што није постигнут договор Београда и Приштине о таблицама. Казао је да је ЕУ предала предлог који је могао да спречи ризик ескалације.
„Зато молим обе стране, а очекујем пре свега од Косова да одмах суспендује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на северу. А од Србије очекујем да суспендује издавање нових таблица КМ. То је био и предлог решења, али пошто није усвојен, апелујем да се примени јер нам то даје време за проналажење одрживог решења за ово питање у контексту нормализације односа“, поручио је он.
У обраћању медијима Борељ је нагласио да је било је важно што су се Вучић и Курти одазвали позиву да дођу у Брисел.
„Јер смо се нашли поново у новој кризној ситуацији. Последња три месеца идемо од кризе до кризе. Овог пута је горе него у августу када су Курти и Вучић били у Бриселу да спрече претходну кризу“, објаснио је он.

Ситуација се погоршала

Борељ је казао да се ситуација око таблица погоршала јер је Приштина одлучила да од 21.новембра кажњава све који нису пререгистровали своја возила на северу Косова. Као последица тога, подсетио је, косовски Срби су се повукли из косовских институција.
Пренео је да је странама јасно рекао да се мора престати са зачараним кругом криза и рокова.
„Вучић и Курти су изабрани лидери са снажним мандатом и очекујемо да покажу лидерство и раде на напретку нормализације односа, како би могао да се постигне напредак на европском путу. Али после много сати дискусија обе стране нису се договориле“, рекао је он.
Додао је да је лидерима ставио до знања да, ако им је једини циљ европски пут којем су посвећени, ЕУ очекује да се понашају у складу с тим.
Дијалог ће, каже, остати приоритет његовог рада и нагласио је да подржава немачко-француски предлог, јер је то једини пут.
„Надам се да ће обе стране испунити моје захтеве како би се избегла даља ескалација и опасна криза“, закључио је Борељ.
Бриселски преговори били су тема емисије Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала