- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Енергетско сиромаштво I Енергија Спутњика

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICБеоградске улице
Београдске улице - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Енергетско сиромаштво, као специфична форма сиромаштва има директан утицај на економску добробит домаћинства, здравље његових чланова, имовинску безбедност, социјални и културни развој, услове школовања, образовања и задовољавања бројних других појединачних и заједничких потреба чланова домаћинства.
Ово је наведено у анализи „Енергетско сиромаштво“ ауторке др Ксеније Петовар, професорке урбане социологије на Београдском универзитету.
Током последње деценије, енергетско сиромаштво је често присутна тема и у Европској унији.
Медији извештавају да је енергетско сиромаштво у Европи, због актуелне економске и енергетске кризе све присутније.
Говорећи о последицама енергетског сиромаштва домаћинстава у Србији професорка Петовар подсећа да Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Акциони план за енергетску ефикасност у Републици Србији као један од циљева имају смањење енергетског сиромаштва. При томе Закон дефинише енергетско сиромаштво као резултат ниских прихода домаћинства, велике потрошње расположивих прихода на енергија и недовољне енергетске ефикасности.
Са професорком Петовар у данашњој „Енергији Спутњика” разговарамо и о проблему доступности услуга здравствене заштите и социјалне скрби за грађане који живе ван општинског центра, који немају јавни превоз. Јер, велики број њих нема сопствени аутомобил.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Енергетско сиромаштво I Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала