- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Код Херсона ликвидирана група диверзаната која је покушавала да пређе на леву обалу Дњепра

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадник руске војске на брани северног кримског канала у Херсонској области
Припадник руске војске на брани северног кримског канала у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
У рејону насеља Дњепровское у Херсонској области ликвидирана је диверзантско-извиђачка група Оружаних снага Украјине која је покушавала чамцем да пређе на леву обалу реке Дњепар, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков на редовном брифингу.
Портпарол је додао да су у јужнодоњецком правцу јединице Оружаних снага Украјине безуспешно покушале да изврше контранапад како би повратиле изгубљене положаје код насеља Новомихајловка, Владимировка и Павловка.
Осим тога, украјинске снаге безуспешно су покушале да нападну јединице руских трупа у правцу насеља Новодаровка у Запорошкој области. Артиљеријским нападима и дејствима јуришних група украјинске снаге су заустављене и враћене на првобитне положаје. Током борби погинуло је и рањено више од 70 украјинских војника. Уништен је један тенк, два борбена возила пешадије и пет оклопних возила и пет аутомобила.
У купјанском правцу спречен је покушај украјинских снага да изврше напад у правцу насеља Куземовка у Луганској Народној Републици. Убијено је више од 35 украјинских војника, а уништена су два оклопна возила и четири пикапа.
У краснолиманском правцу украјинске снаге покушале су да изврше напад у правцу насеља Голиково и Червонопоповка у ЛНР. Руске снаге су потиснуле непријатеља, а у борбама је убијено више од 20 украјинских војника, док су три борбена возила пешадије и једно оклопно возило уништени.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су командна места Оружаних снага Украјине у Харковској области, Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области, као и 54 артиљеријске јединице на ватреним положајима, људство и војна техника у 124 округа.
Осим тога, уништено је складиште наоружања и војне технике Оружаних снага Украјине у близини насеља Краматорск у Доњецкој Народној Републици.
Током контрабатеријске борбе у Харковској области, уништена су два вишецевна ракетна система украјинских снага „Ураган“, са којих је гранатирана Белгородска област.
У претходна 24 часа средства ПВО руских снага оборила су пет украјинских беспилотних летелица у ЛНР, ДНР и Херсонској области.
Осим тога, пресретнуто је 11 украјинских ракета испаљених из вишецевних ракетних система „Ураган“ и „Ољха“ у Харковској области и Доњецкој Народној Републици.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 333 авиона, 177 хеликоптера, 2.543 беспилотне летелице, 388 противваздушних ракетних система, 6.743 тенка и других оклопних борбених возила, 901 борбено возило вишецевних ракетних система, 3.607 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 7.302 јединице специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала