- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Магнусов ефекат: Како је могуће постићи гол из корнера

CC0 / / Корнер на фудбалском терену
Корнер на фудбалском терену - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Уколико сте због тренинга пропуштали часове физике, онда сигурно не знате да комбинација брзине ваздуха, кретања лопте и ротације могу да гарантују победу...
Иако је вероватноћа да не знате шта је корнер мала, за сваки случај ћемо поновити правило – корнер је када лопта, којом је последња играла противничка екипа, целим обимом пређе гол-линију, а да не уђе у гол. Након тога се лопта у терен враћа шутом из угла. Чини се немогућим да се из ове позиције постигне гол, зар не? Ипак, неколицина играча је у томе успевала.
На томе, и поред сјајне фудбалске вештине, многи фудбалери треба да захвале Магнусовом ефекту – појави када се тело ротира у струји флуида. На тело које ротира у струји флуида делује сила која је нормална у односу на осу ротације тела, а настаје као последица разлике притисака на горњој и доњој страни тела.
Најбољи пример који би ово могао да илуструје је бацање лоптице с велике висине уз ротацију. Због смењивања високог и ниског притиска, лопта ће одлетети много даље од очекиваног, пренела је „Национална географија“.
Погледајте видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала