- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена нова врста супер-издржљивих минијатурних бескичмењака/видео, фото/

CC0 / Pixabay / Пужева кућица
Пужева кућица - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Тардигради су сићушни бескичмењаци који живе на копну и у слатким и сланим водама. Могу да достигну величину од највише једног милиметра, али су невероватно отпорни. Научници су открили потпуно нову врсту ових интересантних, веома издржљивих животињица.
Тардигради, колоквијално познати као водени медведи, могу да издрже широк спектар опасности лоших услова живота, укључујући и оне које би уништиле већину других створења познатих науци.
Различите врсте тардиграда прилагодиле су се специфичним стаништима широм Земље — од планина преко океана до ледених покривача. Њихова отпорност им такође може помоћи да преживе опасне ситуације изван зоне безбедности њихових изворних станишта, наводи „Сајенс алерт“.
У две студије, истраживачи су објавили да је откривена нова, раније непозната врста тардиграда, и нуде нове доказе који сугеришу да неки тардигради проналазе станишта за колонизацију унутар организма пужева.
Резултати истраживања о новој врсти објављено је у часопису Zoological Studies and Ecology.
Новооткривени тардигради потичу из Националног парка Рокуа у Финској, где су истраживачи утврдили да живе на лишајевима и маховини у шуми и у динама.
Пејзаж Рокуе обликован је глечерима и ветром, формирајући дине а такође је дом копненим шумама и пешчаним динама које су богате лишајевима, што су заправо станишта угрожена људским активностима.
Предвођен Матеом Векијем, биологом са Универзитета Јиваскила, тим научника посетио је Рокуу како би са песка сакупио маховину, лишајеве, лишће и корење траве.

Подсећа на Нагини, змију из серијала о Харију Потеру

Не само да су пронашли тардиграде, већ су пронашли и нову врсту која има мање ноге и канџе.
Истраживачи су назвали врсту macrobiotus naginae јер их подсећа на Нагини, лик змије из књига о Харију Потеру.
„Овај измишљени лик дао нам је заиста одговарајуће име за нову врсту. Као и многе подземне животиње, ови тардигради су можда развили мање удове да би имали аеродинамичнији облик и да би се лакше кретали кроз земљу или песак“, навели су истраживачи.
И док је свим тардиградима потребна вода, они такође имају супермоћ за преживљавање дугих сушних периода. Када нестане воде у њиховом телу, они постају сува, практично неуништива мрља која се зове тун. У овом суспендованом стању, тардиград може да преживи годинама или деценијама, а затим да се нагло реанимира у присуству воде.
Њихово тун-стање може их заштитити и од низа других опасности, укључујући екстремну температуру, висок притисак, недостатак кисеоника, рендгенско зрачење, и вакуум окружење.
Истраживачи су пронашли и 10 тардиграда из измета дивљих пужева (arianta arbustorum) у једној башти у Финској, од којих је пет било живо. Такође су хранили пужеве са 694 тардиграда у лабораторији, а касније су из измета пужева извукли 218 живих тардиграда, што показује додатни ниво издржљивости ових животињица, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала