- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Порука Балкану и Украјини из Лисабона: ЕУ не може да испуни обећања која даје

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Европска унија нема могућности да испуни очекивања Украјине и Западног Балкана за њихово придруживање ЕУ, изјавио је португалски премијер Антонио Кошта на конференцији коју је организовао Си-Ен-Ен Португал.

„Ова криза је ставила у први план питање проширења ЕУ, посебно је драматично питање Украјине, као и многобројних обећања која је ЕУ годинама давала, стварајући наду, посебно земљама Западног Балкана. ЕУ има веома јасне критеријуме за пријем нових земаља чланица, али, нажалост, не постоје критеријуми за одређивање сопствених могућности да их прими у свој састав, цитира телевизија Кошту.

"Будимо искрени, ЕУ у условима постојеће институционалне и буџетске структуре није у стању да испуни очекивања која ствара“, додао је он.
Према речима политичара, „ефекат бумеранга” од неиспуњавања таквих обећања може постати за унију „огромна краткорочна драма”. С друге стране, ако ова обећања нису била само израз саосећања, ЕУ треба да изврши дубоку унутрашњу реформу, ако не жели да експлодира под притиском нових приступања“, закључио је премијер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала