- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Последњи фосил који је „устао из мртвих“: Пронађена шкољка изумрла пре 30.000 година /фото/

CC0 / / Шкољка
Шкољка - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Врста шкољке позната само по фосилним остацима старим 28.000 година појавила се жива и здрава на америчкој обали.
Мала, прозирна шкољка, позната као Cymatioa cooki, недавно је откривена у зони међуплиме и осеке јужне Калифорније – месту које су научници пажљиво чешљали много година.
„Није баш уобичајено пронаћи живу врсту која је прва позната из фосилних записа, посебно у региону који је тако добро проучен као јужна Калифорнија“, каже морски еколог Џеф Годар са калифорнијског универзитета у Санта Барбари.
Сам Годар је провео деценије претражујући обале Калифорније у потрази за морским пужевима и другим бескичмењацима за проучавање, али је тек у новембру 2018. године наишао на две мале беле тачке чудног изгледа.

„Њихове шкољке су биле дугачке само 10 милиметара. Али када су се испружиле и почеле да се шепуте светлим белим пругама дужим од њихове шкољке, схватио сам да никада раније нисам видео ову врсту“, каже он.

Годар је снимио неколико фотографија и проследио их проучаваоцу мекушаца Полу Валентичу Скоту. Али ни он није могао да одреди врсту. Требао му је физички примерак. Када се Годар вратио да покупи шкољке, оне су нестале. Прошли су месеци и много осеке пре него што се коначно дочепао једне мале шкољке. На крају је узео четири примерка за проучавање.
Чак и тада, врста је била непозната Валентич Скоту.

„Ово је заиста био ‘лов‘ за мене. Када посумњам да је нешто нова врста, морам да пратим сву научну литературу од 1758. до данас. То може да буде застрашујући задатак, али са искуством прође прилично брзо“, присећа се Скот.

Током ове интензивне потраге научници су пронашли илустрацију фосилизоване шкољке нацртане 1937. године.
Направила га је локална жена у Лос Анђелесу, а научници су је у то време класификовали као Bornia cooki (име рода је сада промењено у Cymatioa). Овај примерак је датован на период између 28.000 и 36.000 година, што представља време у касном плеистоцену када је ниво мора био много даље у унутрашњост него сада.

„Постоји дуга историја сакупљања шкољки у јужној Калифорнији – укључујући људе заинтересоване за микромекушце које је теже пронаћи – да је тешко поверовати да нико није пронашао чак ни оклопе нашег малог слаткиша“, каже Годар.

Нико заиста не зна која станишта ове шкољке преферирају или зашто су некада напустиле јужну Калифорнију. Међутим, истраживачи сумњају да су ови „живи фосили“ тек недавно поново ушли у регион, ношени ка северу као ларве током морских топлотних таласа који су се десили између 2014. и 2016. године.
Ово није прво изненађујуће откриће живе морске животиње за коју се претпоставља да је изумрла на основу фосила, нити је најстарије, пише „Сајенс алерт“.
Некада се сматрало да су џиновски целиканти изумрли, који су познати само по фосилизованим остацима, али како се испоставило, ове огромне рибе и даље вребају тамо у дубинама као што су то чиниле више од 65 милиона година.
Cymatioa cooki је можда најновији фосил који је устао из мртвих, али је мало вероватно да ће бити последњи.
Изумрла птица додо - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Изумрла птица додо може да се врати у живот захваљујући генетичарима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала