- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Премијера „Магбета“ у Народном позоришту: Драма о властољубљу, вољи за моћ, злу и добру у нама

© Фото : Народно позориштеНебојша Дугалић као Магбет
Небојша Дугалић као Магбет - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Чувена Шекспирова трагедија „Магбет“, у режији Јагоша Марковића, биће премијерно изведена 22. и 23. новембра од 19.30 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
Марковић, један од наших најпризнатијих редитеља, сматра да је ово комад који говори о нашем властољубљу, о пустој вољи за моћ, најједноставније речено о злу и добру у нама, не ван нас.
„Све је у нама то, свима нама. Зато је тај комад толико опстао вековима, јер доноси катарзу и прочишћење, и саме нас чисти кроз страх и сажаљење од свега тога”, каже Јагош Марковић.
„Kако играти трагедију Магбетову данас? Kо је он и ко је његова леди? Пре свега су, као и сви ми, људска бића. Он и Она. Она и Он. И непроменљивост природе људске, овоземаљске. И разулареност ума људског. И помамљеност воље људске”, истиче драматург на представи и уметнички директор Драме Молина Удовички Фотез.
Главне улоге поверене су великим именима српског глумишта, првацима Драме Народног позоришта Небојши Дугалићу (Магбет) и Наташи Нинковић (Леди Магбет).
Глумачку поделу чине и Александар Срећковић (Бако), Радмила Живковић, Александра Николић, Ивана Шћепановић (Вештице), Бранислав Лечић (Данкан), Вучић Перовић (Малком), Петар Стругар (Ленокс), Данило Лончаревић (Рос), Јован Јовановић (Макдаф), Огњен Малушић (Доналбејн)...
Редитељ Марковић направио је и избор музике, сценографију је осмислио Матија Вучићевић, костиме је креирала Лана Цвијановић, дизајн звука урадио је Владимир Петричевић, док је за сценски говор била задужена Љиљана Мркић Поповић.
Прва реприза заказана је за 11. децембар, а потом следе извођења 12. и 30. децембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала