- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Росатом“: Резолуција ИАЕА о Запорошкој нуклеарки је недопустива и неадекватна

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Резолуција савета управљача Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у вези са Запорошком нуклеарном електраном је недопустив и неадекватан документ, изјавио је генерални директор руске државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов.
„Знате да је прошле седмице савет управљача ИАЕА, који већином чине представници западних земаља, усвојио резолуцију с одређеним оценама. То је, према мом мишљењу, недопустив и неадекватан документ, али он је усвојен. Нажалост, недопустиве и неадекватне ствари постају пракса последњих месеци“, рекао је Лихачов новинарима и додао да Кијев тај документ, очигледно, тумачи као неку врсту дозволе да поново гранатира централу.
Лихачов је, такође, рекао да су представници „Росатома“ одмах после нових украјинских напада на Запорошку нуклеарну електрану разговали о ситуацији с руководством Међународне агенције за атомску енергију.
„Практично смо целе ноћи разговарали с руководством ИАЕА. Знам да је Рафаел Гроси (директор ИАЕА) разговарао с европским лидерима, пренео им је ту забринутост“, рекао је Лихачов.
Према његовим речима, захваљујући напорима руководства Међународне агенције за атомску енергију и њеног директора од септембра је у Запорошкој нуклеарки било прилично мирно.
„Било је акција застрашивања, али оне нису предствљале директну опасност за безбедност централе“, рекао је Лихачов.
Он је, међутим, истакао да је за викенд било најмање 30 напада на централу.
„Ударају циљано, на складиште с прерађеним горивом, на специјални корпус, транспортне магистрале... оштећени су дизел генератори. Не сви наравно, неки од њих“, додао је директор „Росатома“.
Министарство одбране Русије је у недељу саопштило да су украјинске снаге у суботу ујутру и током недеље испалиле више од 20 артиљеријских пројектила великог калибра на територију Запорошке нуклеарке, као и на далеководе који напајају централу.

Зона безбедности око нуклеарке могућа ако је одобри Вашингтон

Договор с Кијевом о зони безбедности око Запорошке нуклеарне електране је могућ само уколико је одобри Вашингтон, изјавио је Лихачов.
„Много тога ће зависити, као прво, од активности Рафаела Гросија. Имам планиране сусрете и разговоре с њим ускоро. Ипак, то ће много зависити и од успешности његових преговора с Кијевом. Најважније је, међутим, да ће зона безбености бити могућа само ако то буде одобрио Вашингтон. Ако то буде одобрено у Вашингтону, не знам, али чини ми се да велика удаљеност Вашингтона и Запорожја не сме да буде аргумент за руководство САД да кочи одлуку о зони безбедности. Као што је познато, атомска енергија не познаје границе, радиоактивност не зна за националност, због тога многи руководиоци многих водећих светских држава треба да се предомисле и да већ повуку кијевске политичаре који у почињу да планирају, очигледно, и коришћење нуклеарних инцидената зарад својих интереса “, рекао је директор „Росатома“.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Специјална операција у Украјини
ИАЕА усвојила резолуцију – позива Москву да напусти Запорошку нуклеарну електрану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала