- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Артиљеријске снаге руске војске у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Немачки ловци ће патролирати пољским небом; Кључна опрема Запорошке нуклеарке није оштећена

Пратите нас
Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 271. дан. Амерички „Њујорк тајмс“ потврдио да су снимци стрељања заробљених руских војника у Макејевки, који су у петак објављени на интернету, аутентични. Украјинска војска код Артјомовска и Соледара одустала од офанзивних дејстава.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:28 21.11.2022
УН немају могућност да одреде одговорне за нападе у подручју Запорошке нуклеарне електране, изјавио је заменик представника генералног секретара УН Фархан Хак.
Немамо начина да утврдимо (ко је извео) те нападе. Волели бисмо да ти напади престану“, рекао је он новинарима.
Хак је нагласио да УН „деле забринутост” генералног директора Међународне агенције за атомску енергију Рафаела Гросија и „придружују му се у позиву свим странама да обуставе борбе око станице”.
21:41 21.11.2022
Министарка одбране Немачке: Наша авијација ће патролирати у Пољској
Потврђено је да ће немачка авијација ловцима „Еурофајтер“ патролирати ваздушним простором Пољске, изјавила је министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт.
„Пољска је наш пријатељ, савезник, и као украјински сусед, није посебно заштићена. Са пољским колегом Мариушом Блашаком смо се договорили да у Пољску пошаљемо ракетне комплексе ‘Патриот’ и да подржимо заштиту пољског ваздушног простора ловцима „Еурофајтер“, рекла је Ламбрејт, а преноси Министарство одбране Немачке.
20:14 21.11.2022
Саопштење стручњака Међународне агенције за атомску енергију о резултатима инспекције на Запорошкој нуклеарној електрани:
— Експертска група ИАЕА проценила је степен оштећења Запорошке нуклеарке и сматра да кључна опрема није оштећена, нема претње по нуклеарну безбедност;
- Експерти ИАЕА тврде да је стање шест блокова електране након гранатирања стабилно;
— Стручњаци су утврдили да има „значајних оштећења“ на територији електране;
— На Запорошкој електрани су због гранатирања, између осталог, оштећени резервоари за складиштење кондензата, што је довело до нерадиоактивног цурења;
— Рафаел Гроси је појачао консултације у циљу стварања заштитне зоне у близини Запорошке нуклеарке.
19:57 21.11.2022
Два до три милиона Украјинаца може напустити своје домове са почетком хладног времена, изјавио је шеф Европског бироа Светске здравствене организације (СЗО) Ханс Клуге, који борави у посети Кијеву.
„Они ће се суочити са јединственим здравственим изазовима, укључујући респираторне инфекције као што су ковид 19, упале плућа и грип. Постоји озбиљан ризик од дифтерије и морбила међу недовољно вакцинисане популације“, рекао је Клуге на брифингу који је канцеларија СЗО преносила на друштвеним мрежама.
Он је додао да ће са почетком хладног времена неки Украјинци бити приморани да греју своје домове на угаљ, користе дизел агрегате или електричне грејалице.
19:21 21.11.2022
Стручњаци Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) извршили су инспекцију штете на запорошкој нуклеарној електрани, изазвану украјинским гранатирањем, рекао је руском Првом каналу Ренат Карча, саветник генералног директора концерна "Росенергоатом".
17:25 21.11.2022
Постоји ризик избијања хаварије на Запорошкој нуклеарној електрани, Русија је о томе обавестила међународну заједницу, рекао је новинарима Алексеј Лихачов, директор корпорације "Росатом".
"Обаавештавамо међународну заједницу да постоји опасност нуклеарне хаварије на електрани и, очигледно, Кијев сматра прихватљивим мањи нуклеарни инцидент. Велики или мали, али Кијев неће моћи да контролише радиоактивност. То ће бити преседан који ће заувек променити ток историје. Зато се мора учинити све да никоме не пане на памет да задире у безбедност атомске централе", рекао је он.
15:58 21.11.2022
Председник Украјина Владимир Зеленски још једном је позвао западне државе да приме Кијев у НАТО и ЕУ.
„Сви видите колико значајан допринос Украјина даје заштити наше заједнице, сви видите колико је важно да смо се заиста ујединили након 24. фебруара. Дакле, захваљујући томе, видите да Украјина треба да постане пуноправна чланица ЕУ и НАТО. Позивам вас да подржите наше кандидатуре за чланство у ЕУ и алијанси“, рекао је Зеленски у понедељак, говорећи путем видео везе на састанку парламентарне скупштине алијансе у Мадриду.
Он је још једном позвао да се Русији уведу нове санкције.
14:16 21.11.2022
Украјинска војска гранатира Енергодар
Украјинска војска гранатира Енергодар, пројектили лете ка обалском подручју, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Енергодар је под ватром Оружаних снага Украјине! У овом тренутку терористи из тешке артиљерије НАТО-а гађају Енергодар, град у којем се налази највећа нуклеарна електрана у Европи. Према првим информацијама, гађају обалско подручје“, написао је Рогов на свом Телеграм каналу.
14:02 21.11.2022
Пољска војска: Инцидент с украјинском ракетом је несрећан случај
Пољска војска је дошла до закључка да је пад украјинске ракете на територију Пољске био несрећан случај, изјавио је представник Министарства националне одбране Пољске Михаил Марчињак.
„У вези с догађајем у Пшеводуву треба рећи да је то био несрећан случај, изазван великим интезитетом борбених дејстава иза наше источне границе“, рекао је Марчињак новинарима.
Он је додао да, с оперативне тачке гледишта, то подручје није било заштићено противваздухопловном одбраном, за разлику од оближњег града Жешува, који има неколико нивоа противваздухопловне и противракетне одбране.
Прошле седмице две ракете погодиле су територију града Пшеводува, на пољско-украјинској граници, услед чега су две особе погинуле. Утврђено је да су ракете грешком испаљене из украјинских система С-300.
13:45 21.11.2022
13:45 21.11.2022
13:33 21.11.2022
Столтенберг о беспилотној зони над Украјином: НАТО не жели да постане учесник у сукобу
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер рекао је да је за ту алијансу у разматрању питања увођења беспилотне зоне над Украјином, пре свега, важно да не постане учесница у украјинском сукобу.
„Питање о зони забране летова потеже се од самог почетка. Сматрам да је за Алијансу важно да не постане сукобљена страна. Ако почнемо да размештамо снаге у Украјини, постаћемо учесник у сукобу. Алијанса је, међутим, усмерена на то да помогне Украјини да штити свој ваздушни простор самостално. И то је оно што су савезници учинили дајући системе за противваздухопловну одбрану Украјини и одговарајућу муницију“, изјавио је Столтенберг.
13:10 21.11.2022
На страни Кијева бори се десетак страних приватних војних компанија
На страни украјинских оружаних снага бори се до десет страних приватних војних компанија, саопштио је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко за телевизију „Русија 24“.
Он је констатовао раст броја страних плаћеника у редовима оружаних формација Украјине који пристижу из постсовјетских република, земаља источне Европе и НАТО-а.
Према његовим речима, ове приватне компаније су покриће за редовне снаге НАТО-а које се налазе у Украјини.
Марочко је подсетио да је и пре специјалне војне операције у Украјини деловала такозвана легија странаца у којој су били представници Пољске, Литваније, Летоније и Естоније.
„Сада су ову легију странаца прилично ослабиле наше трупе и она је разбијена у мање групе, од вода до тактичке чете, које обављају разне задатке овде у Донбасу. Пре свега, то су акције застрашивања, односно оне делују као јуришне јединице, јер имају вештине и искуство, јер украјинским оружаним формацијама недостаје квалификовано особље“, објаснио је Марочко.
12:54 21.11.2022
Руске трупе извеле су напад на места концентрисања украјинских јединица у Запорошкој области, изјавио је за Спутњик члан главног савета обласне администрације Владимир Рогов.
„Наше Ваздушно-космичке снаге и артиљерија успешно су гађале војне циљеве и ватрене положаје у Орехову, Степногорску, Гуљајпољу, Малој Токмачки, Червоном и Железнодорожном. Такође су изведени напади на места концентрисања украјинских трупа, где се формира група за могућу офанзиву“, рекао је саговорник агенције.
Оружане снаге Украјине настављају да пребацују тешку технику у правцу Запорожја, укључујући тенкове и вишецевне ракетне системе. Ситуација на контакт-линији у Запорошкој области и даље је алармантна: више недеља очекује се офанзива украјинских снага. Тренутно је ситуација стабилна.
12:17 21.11.2022
Делимично уништене украјинске снаге пребачене с херсонског правца ка ЛНР
Официр Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко изјавио је да је уништен део украјинских снага које су се прошле седмице пребациле из херсонског правца у ЛНР.
Према његовим речима, има „посредних и непосредних потврда“ о пребацивању украјинских снага с херсонског правца на територију ЛНР и у правцу Запорошке области.
„Овде, на територију ЛНР, било је пребачено много људства и оклопне технике, односно они су стварали својеврсне ударне песнице још средином и почетком прошле седмице. Када су борбена дејства постала интезивнија, неке од тих група које су биле пребачене ликвидирала је руска авијација“, рекао је Марочко за телевизијски канал „Русија 24“.
Према његовим речима, противник се сада прегрупише и надокнађује губитке, како би с побољшањем временских услова покушао да изврши јуриш на ЛНР у правцу Сватова, Кремене и других опасних деоница.
12:00 21.11.2022
Столтенберг: Одбацујемо дијалог с Русијом у садашњим условима
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да одбацује могућност „смисленог дијалога“ са Русијом у садашњим условима.
„Све док Русија настави да се понаша као што се сада понаша, посебно у односу према Украјини, нема могућности за смислен дијалог“, изнео је Столтенберг став Алијансе на састанку Парламентарне скупштине НАТО-а, који се одржава у Мадриду.
11:34 21.11.2022
10:53 21.11.2022
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да смена власти у Украјини није међу циљевима руске специјалне операције у тој земљи.
„Русија тежи да постигне своје циљеве у специјалној војној операцији. Постизање тих циљева је могуће на разне начине и у разним форматима“, рекао је Песков.
На конкретно питање да ли је један од циљева специјалне војне операције да се смени власт у Украјини Песков је одговорио: „Не, председник је већ о томе говорио“.
10:51 21.11.2022
Русија ће се сама бавити потрагом за убицама заробљених руских војника, они морају бити пронађени и кажњени, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков, поводом информације да су украјинске снаге стрељале 10 руских ратних заробљеника.
09:46 21.11.2022
Варшава ће предложити Берлину да размести немачке системе противракетне одбране „Патриот“ на пољско-украјинској граници, изјавио је вицепремијер и министар националне одбране Пољске Маријуш Блашчак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала