- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене некретнина почињу да падају широм света, шведском тржишту прети крах

© AP Photo / David KeytonШведска
Шведска - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Шведско тржиште некретнина, које је до сад било једно од најстабилнијих у Европи, тренутно је једно од најугроженијих када је реч о могућем краху, са вероватноћом која се креће око 50 процената. Шведски пример може да понуди увид у оно што може да се догоди и на другим тржиштима некретнина у многим другим развијеним земљама.
Пад цена некретнина у Шведској убрзао се у октобру, и достигао највиши ниво у последње три деценије.
Шведска је забележила пад цена станова за огромних 14 одсто у односу на њихов врхунац раније ове године. Штавише, цене су клизиле седам месеци заредом, подстакнуте растућим трошковима живота, растућом инфлацијом, порастом цене електричне енергије и узастопним потезима централне банке да повећа каматне стопе. У октобру је шведски индекс цена станова опао за 3 одсто у односу на претходни месец, што је највећи пад од јуна.
Извештај бироа за статистику некретнина Макларстатистик указао је да је пад цена дупло већи у јужном делу земље, у којој постоји дефицит електричне енергије и високе тарифе, него у северном делу земље, који има обиље хидроелектрана.
Усред скока цена, централна банка је проценила да би једна породица у Стокхолму са кредитима који покривају половину вредности њиховог дома могла да буде погођена повећањем укупних трошкова за невероватних 60 одсто у односу на ниво из 2021.
Истовремено, пад цена кућа отежава продају новоизграђених станова, који су понекад усељиви тек неколико година касније. Стручњаци сматрају да се опоравак тржишта не назире најраније до следећег пролећа.
Банка СБАБ је предвидела укупан пад од 20 одсто пре него што ситуација евентуално почне да се преокреће.
Шведска, у којој је пре тренутне кризе тржиште некретнина било једно од најстабилнијих у Европи, могла би да пружи увид у оно што може да предстоји многим другим развијеним економијама.
Пад је такође прилично необичан у земљи у којој су кризе благе краткотрајне, а многи млади купци никада нису доживели крах тржишта некретнина.
Међутим, Oxford Economics издвојио је Шведску као једну од земаља у највећој опасности од краха стамбеног тржишта заједно са Канадом и Новим Зеландом са вероватноћом од нешто преко 50 одсто. У САД је вероватноћа пада процењена на 35 процената, а у Великој Британији на око 25 процената.
Цене на тржишту некретнина почињу да падају широм света, а бележи се и мање трансакција. Поред Шведске, предвиђа се пад од највишег до најнижег нивоа од 20 одсто за бројне земље, укључујући САД и Велику Британију, преноси међународни Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала