- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Да ли је решена мистерија оваца које непрестано иду у круг: Научници имају нову теорију /видео/

CC0 / Unsplash/Sam Carter / Јагњад
Јагњад - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Стадо оваца у тору број 13 у кинеској провинцији Унутрашња Монголија, већ 12 дана хода у круг, а та мистерија обишла је цео свет. Научници су сада изнели нову теорију о овом необичном понашању.
Бизарно понашање, снимљено камерама за надзор, показује како велико стадо оваца непрекидно хода у смеру казаљке на сату у скоро савршеном кругу и то само у једном тору од 34 колико их има на фарми.
Овце су иначе познате по такозваном понашању стада, односно по томе што прате вођу како би избегле предаторе и заштитиле јединке у групи. Међутим, неуобичајено је да се тако дуго понашају на сличан начин.
Мат Бел, професор и директор одсека за пољопривреду на Хартпури универзитету у Енглеској, дао је могуће објашњење овог необично феномена.
„Чини се да су те овце предуго затворене у тору и то може да доведе до стереотипног понашања, а поновљено кретање у круг је резултат фрустрације због тога што су дуго затворене и имају ограничено кретање. Вероватно је то почело од мањег броја оваца, а онда су им се друге придружиле“, рекао је Бел „Њузвику“.
Други експерти мисле да се можда ради о бактеријском обољењу листериози, која такође може да доведе до кретања у круг. Међутим, листериоза доводи до тога да животиње обично угину у року од два дана, па је та теорија мало вероватна.
Језива сцена из обора бр. 13: Стадо хода укруг две недеље  - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СВЕТ
Мистерија тора број 13: Стадо оваца две недеље хода укруг /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала