- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дамјановић: За попис у Црној Гори потребна политичка стабилност, реално да буде на јесен 2023.

© Tanjug / ZORAN ZESTICНикшић
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Скупштина Црне Горе расправљала је о Предлогу Закона о попису становништва, домаћинстава и станова.
Црногорски министар финансија Александар Дамјановић изјавио је да се мониторинг Еуростата може тражити када се закон усвоји и створе формалне претпоставке за одржавање пописа. Он је навео да Еуростат засад нигдје није у региону планирао мисије.
Предлог закона је, како је рекао министар, усклађен са регулативом ЕУ, посебно базом за спровођење пописа.
„Влада ради у пуном капацитету и спроводи све уставне функције. То што је у техничком мандату можемо оспоравати са политичке тачке гледиште, али Влада обавља све функције“, рекао је Дамјановић.
Дамјановић је казао да је Влада утврдила и закључке које је доставила парламенту, који се, између осталог, обавезује да се попис становништва не преклапа са већим политичким догађајима попут државних или локалних изборних кампања или у периоду године када који је карактеристичан по временским условима који отежавају приступ домаћинствима.

„Што се тиче Црне Горе попис не може бити организован у зимским и љетњим мјесецима, а било би пожељно да он буде одржан у ситуацији елементарне политичке стабилности. Свједоци смо да ту стабилност тренутно немамо у Црној Гори“, рекао је Дамјановић.

Имајући у виду да се наредне године одржавају редовни предсједнички избори у мају или априлу, он је казао да би попис морао да буде одржан у октобру или новембру 2023. године.
„То је за годину дана. Пола године би био неопходан период да се МОНСТАТ, остали државни органи и локалне самоуправе спреме за ове активности“, рекао је Дамјановић у парламенту.
Посланици ДПС-а нису присуствовали данашњем засиједању парламента.
Законодавни одбор утврдио је, крајем октобра, већином гласова да је владин Предлог закона о попису у складу са Уставом и правним системом.
Влада Црне Горе доставила је Парламенту почетком јуна Предлог закона о попису, који је утврдила на сједници 2. јуна.
За потребе спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова планирана су буџетска средства од око 3,3 милиона еура.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала