- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ жели да ограничи цену гаса на 275 евра за мегават-сат

© Sputnik / Владимир ФедоренкоШпорет на гас
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Европска комисија је предложила да се уведе ограничење цене за гас у висини од 275 евра за мегават-сат, саопштила је европска комесарка за енергетику Кадри Симсон, јавља Ројтерс.
"Европска комисија наставља да реагује на текућу енергетску кризу, предлагањем механизма корекције тржишта како би се заштитила предузећа и домаћинства ЕУ од превисоких цена гаса. Предложени инструмент се састоји од ограничења цене за месечне фјучерсе на берзи TTF до 275 евра“, рекла је она.
Према њеним речима, трансакције изнад ове цене неће моћи да се обављају.
Механизам корекције тржишта биће покренут аутоматски под два услова: прво, када цена гаса прелази одређени ниво, односно 275 евра током две недеље и други када разлика између цене на берзи ТТФ и глобалне цене течног природног гаса буде 58 евра или виша током 10 дана, објаснила је Симсонова.
Западне земље суочене су са растом цена енергената и инфлације због увођења санкција Русији и политике напуштања руског горива. У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европи је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што се одразило и на друге секторе привреде. Такође, САД и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.
Пристаниште за утовар и истовар у новоизграђеној фабрици за производњу течног природног гаса Јамал - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
СВЕТ
Блумберг: Европа прикупља гас остављајући сиромашне земље у мраку и хладноћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала