- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Претпремијера документарца о Диани Будисављевић одржана у Инзбруку

© Фото : Српска православна омладина ИнзбургУ Инзбруку је одржана претпремијера најновијег дугометражног документарног филма „Сећамо се само сутрашњице – сећање на Диану Будисављевић”
У Инзбруку је одржана претпремијера најновијег дугометражног документарног филма „Сећамо се само сутрашњице – сећање на Диану Будисављевић” - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Претпремијера дугометражног документарног филма „Сећамо се само сутрашњице – сећање на Диану Будисављевић“, одржана је у Инзбруку, у биоскопу „Леокино“.
Филм је режирала Никола Нађ, која је за њега добила и награду града Инзбрука „gedenk_potenziale 2022“.
На премијери је, поред представника града Инзбрука, српског православног свештенства из Тирола, представника Српске православне омладине Инзбрука (СПОЈИ), као и многобројне публике, специјални гост била и Јелена Радојчић, по чијој је животној причи снимљен играни филм „Дара из Јасеновца“, а коју је као девојчицу спасила Диана Будисављевић, објављено је на сајту СПОЈИ.
У филму се ради о сећању на Диану Будисављевић (рођену Обексер), Аустријанку из Инзбрука, која је током Другог светског рата спасила преко 10.000 претежно српске деце од геноцида у логорима смрти тадашње фашистичке Независне Државе Хрватске.
Филм представља и својеврсну сажету ретроспективу о јавној расправи о тексту на њеној спомен-плочи, која је током 2020. године попримила чак и међународне размере.
Спомен-плоча посвећена Диани Будисављевић и њеним помагачима, постављена је у априлу 2021. на њеној родној кући у улици Марије Терезије у самом центру Инзбрука.
Диана Будисављевић пописује децу коју спашава из логора у НДХ  - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
„Спасила је на хиљаде српске деце од усташа“: Спомен плоча Диани Будисављевић у Инзбруку /фото/
Изложба Дианина деца / Diana's children exhibition (making off) - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Велика битка да Аустрија призна дело Диане Будисављевић: Да је од усташа спасавала – српску децу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала