- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија постала највећи извозник ђубрива у Индију

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаРуско ђубриво у Ставропољском крају
Руско ђубриво у Ставропољском крају - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Русија је постала највећи добављач ђубрива за Индију у првој половини фискалне 2022/2023. године, саопштила је агенција „Ројтерс“.
Како наводе извори агенције, испоруке руског ђубрива на индијско тржиште порасле су за 371 одсто и достигле су рекордних 2,15 милиона тона у периоду од априла до октобра.
„Понекад је Индија добијала попусте – више од 70 долара по тони у односу на светске цене, док је Русија добила великог купца, захваљујући коме је успела да замени увознике из европских земаља“, пише агенција, позивајући се на обавештени извор.
Како је прецизирано, удео Русије на индијском тржишту ђубрива порастао је за 21 одсто у првој половини фискалне 2022/2023 године, што јој је омогућило да престигне претходног највећег добављача – Кину. Наиме, у последњој фискалној години удео Русије у индијском увозу ђубрива износио је око 6%, док је кинески удео био 24%. Међутим, услед раста испорука ђубрива из Русије, кинески извоз у Индију у првој половини 2022/23. године преполовио се на 1,78 милиона тона.
Раст цена ђубрива на светском тржишту забележен је у марту након што су западне земље увеле санкције против испорука ђубрива из Русије и Белорусије.
Теретни брод у луци у Владивостоку  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Макрон: Отвара се коридор за извоз руског минералног ђубрива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала