- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Тактика „гужвања“ Аргентине за промену историје

© AP Photo / Natacha PisarenkoЕрве Ренар
Ерве Ренар - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Фудбалери Саудијске Арабије су са 2:1 победили Аргентину на старту Светског првенства, али кључ успеха нису били они који су постигли голове – већ део екипе задужен за спречавање погодака ривала.
Селектор Ерве Ренар, Француз који је права икона у афричком фудбалу, Аргентини је супротставио високо позиционирану одбрану чиме је потпуно збунио колегу Лионела Скалонија и тим предвођен Лионелом Месијем.
Последња линија одбране, предвођена бриљантним голманом Мухамедом Ал-Оваисом, а састављена од Сауда Абдулхамида, Хасана Ал Тамбактија, Алија Ал Болеаја и Јасира Ал Шаранија, постављена је била толико високо да је Аргентина чак десет пута ухваћена у офсајд позицији.
Уз последњу линију, Арабија је учинила средину терена толико „загужваном“ да Аргентина није успела да развије своју игру.
Напредна статистика, која указује на то колико би нека екипа требало да постигне голова на основу игре, још једном се показала као непоуздана јер је упућивала на то је Аргентина требало да постигне 2,27 голова, а Арабија 0,14.
Статистика и тактика су једно, реално стање је друго и то је показао Хасан Тамбакти, спектакуларном интервенцијом испред Лионела Месија.
Лео Меси - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Катар 2022
Меси ће заувек памтити Хасана
Вреди напоменути да је Аргентина први пут још под 1930. године изгубила утакмицу Мундијала пошто је имала предност на полувремену, а Арабија је после три узастопна дебакла на претходним такмичењима остварила историјски тријумф.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала