- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин разочаран: Тражи од Приштине да одустане од кажњавања због таблица

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБундестаг
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Немачка влада разочарана је што на недавном састанку у Бриселу није постигнут договор у вези са пререгистрацијом возила и апеловала на власти у Приштини да одустане од свих „извршних мера“ у вези са таблицама, истакао је данас портпарол немачке владе Штефен Хебештрајт.
Он је на конференцији за новинаре портпарола Владе и немачких министарстава, казао да спор око регистарских таблица не би требало да омета дијалог о нормализацији односа.
Он је апеловао на владу привремених приштинских институција да одустане од кажњавања како се не би ометало проналажење одрживог решења.
Истакао је да тренутна ескалација још једном показује колико је битан хитан напредак у постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа.
Нагласио је да Немачка подржава дијалог под посредовањем ЕУ, односно високог представника за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепа Бореља и специјалног изасланика за дијалог Београда и ПриштинеМирослава Лајчака.
Позвао је Приштину и Београд да се на конструктиван начин ангажују по овом питању.
''Морају да се поштују договори постигнути током дијалога, а тако Заједница српских општина мора бити стављена на агенду“, рекао је Хебештрајт.
На питање да ли Немачка ради на проналажењу решења, он је казао да је Берлин разговара са обе стране, али да се разговори тренутно воде са ЕУ.
Поред тога упитан за одлуку Чешке која председава ЕУ да одлуку о визној либерализацији за грађане тзв. Косова скине са дневног реда и да ли је то казна за Приштину, Хебештрајт је рекао да је то у надлежности власти у Прагу.
Чак и на додатно питање Кристофу Бургеру, портпаролу Министарства спољних послова, да ли Немачка подржава то скидање са дневног реда, новинари нису добили одговор.
Дијалог Београда и Приштине био је тема емисије "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала