Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бура у Приштини: Судски савет прекида сарадњу са Куртијевом владом

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Влада тзв. Косова усвојила је данас више нацрта закона, а међу данашњим одлукама највише буре у косовској јавности изазвала је одлука о платама у јавном сектору.
Нови нацрт закона предвиђа промену коефицијента, а на удару су се највише нашли судије и тужиоци којима нови закон предвиђа смањење плата, односно поништавање закона који је донет за време Рамуша Харадинаја када је плата радницима судова повећана.
Курти је на конференцији за новинаре рекао да нико не може имати плату до чак и пет пута више од најмање плате.
„Данашњи Нацрт придаје велики значај квалификацијама. Нико не може бити плаћен више од пет пута од најниже плате у нашој администрацији“, рекао је Курти.
Неколико сати касније реаговао је Судски савет Косова (ССК) који је одлучио да обустави сарадњу са владом. То је саопштио председник ССК Алберт Зогај.
„Судски савет Косова и председници судова траже од Владе да одмах поништи одлуку од 23. новембра 2022. године. Рад судова је смањен и наставиће се само за основне услуге, а списак основних услуга ће бити одобрен од стране ССК сутра. ССК и судови обустављају сарадњу и учешће у било којој активности организованој или у којој су присутни представници Владе и уколико Влада не поништи одлуку од 23. новембра, ССК ће донети одлуку о другим мерама 8. децембра 2022. године“, рекао је Зогај.
Он је нагласио да одлука ступа на снагу данас.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала