Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Борељ тражио гаранцију за формирање ЗСО

© AP Photo / Michael SohnАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти истакао је да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поставио предуслов да се обустави одлука Приштине о пререгистрацији и гаранцију за формирање Заједнице српских општина, преносе приштински медији.
На данашњој седници приштинске владе Курти је истакао да су Београд и Приштина у Брисел позвани да разговарају „хитно о предлогу ЕУ за нормализацију односа који подржавају Немачка и Француска”, преноси Репортери.
Председник владе привремених приштинских институција додао је да је у последњим тренуцима од европског посредника у дијалогу, Мирослава Лајчака, добио коначан предлог за текст који би укључивао предлог ЕУ, који, према његовим речима, Вучић није прихватио.
„Нисам ни полицајац, ни командир станице, ни цариник да се бавим било каквим техничким питањима која произилазе из разговора. Залажем се за коначни међународни и правно обавезујући споразум за пуну нормализацију односа са међусобним признањем. То би требало да буде циљ. Аутори предлога ЕУ одустали су од свог предлога, па је састанак завршен. Као и на састанку 18. августа, и на овом састанку последњи сам напустио зграду ЕУ јер увек постоји могућност последњег покушаја. И морам да вам кажем да је то и био последњи покушај. Изасланик Лајчак дошао је код нас и покушао последњи пут да напише текст који би укључивао и предлог ЕУ, али нас је тада обавестио да га Вучић не прихвата, а Борељ је већ био на конференцији за новинаре“, рекао је Курти.
Курти је нагласио да је Борељ, супротно принципу који је сам предложио, инсистирао на договору само за суспензију изрицања казни, што према његовим речима, одговара Србији.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
СРБИЈА
Петковић: Први пут се чуло од представника ЕУ да је Курти искључиви кривац за пропаст преговора
„Позив високог представника Бореља био је пропраћен текстом од четири параграфа који је требао бити објављен као изјава. У првом пасусу је био позив да се хитно фокусира на предлог ЕУ који подржавају Немачка и Француска за нормализацију односа“, рекао је Курти. Према његовим речима, по питању регистарских таблица договорено је да Приштина суспендује другу фазу одлуке, а да Србија престане са издавањем таблица са ознакама српских градова на Косову и Метохији.
„У другом параграфу је било издавање регистарских таблица заједно са гаранцијама за ЗСО. Током осам сати одржали смо шест састанака, три билатерална и три трилатерална. Предуслов за регистарске таблице односио се само на обуставу деловања Владе Косова, а не на забрану издавања регистарских таблица од стране Србије у првобитној верзији. Договорили смо се да, да бисмо дали простор за разговоре о предлогу ЕУ, дамо простор и за суспензију друге фазе одлуке о регистарским таблицама, али наравно, када Србија престане да региструје аутомобиле са нелегалним таблицама. Овај предлог је прихваћен и сматрам да је то важан успех састанка“, додао је Курти.
Он је нагласио да је српска заједница на такозваном Косову заштићена његовим Уставом.
„Српска заједница на Косову је најзаштићенија и најпривилегованија заједница у Уставу Косова и то је резултат свеобухватног Ахтисаријевог споразума. Права мањина у Уставу Косова нема ни у Србији, ни у многим другим земљама света. После састанка у Бриселу, који је трајао укупно осам сати, Борељ је, нажалост, променио премису расправе“, рекао је он.
Курти је истакао да је прихватио предлог високог представника ЕУ да се започну преговори о европском предлогу пре марта 2023.године и додао да је Косово већ истакло да је француско-немачки предлог, односно европски, добра основа за дискусију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала