- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Моћни „сармат“ – поуздан штит Русије од спољних претњи у наредних 50 година

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање интерконтиненталне балистичке ракете „сармат“
Лансирање интерконтиненталне балистичке ракете „сармат“  - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Најновија интерконтинентална балистичка ракета „сармат“, која је пуштена у серијску производњу, осигураваће безбедност Русије у наредних 40-50 година, саопштио је генерални директор Државног ракетног центра „Макејев“ Владимир Дегтјар.

„Ракетни систем 'сармат' већ је пуштен у серијску производњу. Осигурани су неопходни материјали и производна опрема. 'Сармат' ће у наредних 40-50 година јачати борбен потенцијал Оружаних снаха и поуздано ће осигуравати безбедност Русије од спољних претњи. У данашњим геополитичким условима, ово је наш поуздан штит, главни фактор нуклеарног обуздавања и гаранција мира“, рекао је Дегтјар у интервјуу за лист „Руска газета“.

„Сармат“ ће заменити најтежу стратешку ракету у свету „Војвода“ (по класификацији НАТО-а „Сатана“, РС-20В). По својим карактеристикама, домету и брзини лета, ракета „сармат“ нема пандана у свету. Она ће моћи да напада циљеве и кроз Северни и Јужни пол, пробијајући противракетну одбрану, и такође ће моћи да погоди мете било где у свету, наводе руски експерти.
Ракета је први пут лансирана у априлу 2022. године са космодрома Плесецк у оквиру програма државних тестирања. Тада је саопштено да су све карактеристике ракете потврђене, те да су бојеве главе погодиле задато подручје на полигону на Камчатки.
У јуну је саопштено да су предузећа руске државне корпорације „Роскосмос“ покренула серијску производњу ракета „сармат“, те да ће први ракетни пук биће на борбеном дежурству до краја 2022. године.
Интерконтинентална балистичка ракета Сармат - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
РУСИЈА
Путин: Први „Сармат“ крајем године у употреби у војсци, већ почели да стижу системи С-500
Пробе балистичке ракете Сармат - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
РУСИЈА
"Сармат" против "Војеводе": Најмоћнија руска ракета имаће веће убрзање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала