- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Јапан слави спектакуларан преокрет – црно-бели јагуар срушио немачки мит!

© AP Photo / Ricardo MazalanТакума Асано
Такума Асано - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Иако волимо то да мислимо, фудбал дефинитивно није више игра у којој на крају увек побеђују Немци. То је потврдио и Јапан који је савладао „Панцере“ на старту Светског првенства после преокрета са 2:1 и приредио једно од највећих изненађења на Мундијалу.
Херој тријумфа Самураја је Такума Асано. Некадашњи нападач Партизана маестрално је побегао одбрани Немачке у 83. минуту и провукао лопту поред немоћног Мануела Нојера за велико славље Јапана и историјску победу.
Био је то шах-мат сјајног тима са истока који је у другом полувремену прегрмео бројне промашаје Немаца и успео да стигне до великог тријумфа.
Немачка је доминирала око 70 минута, повела је поготком Гундогана из пенала у 33. и имала бар још три „мртве“ шансе (ако не и више) да увећа предност, али је сјајни голман Јапана Гонда био маестралан.
Немцима је у финишу првог дела поништен гол Хаверца због офсајда када је ВАР милиметарски извукао линије, а Јапанце је срећа погледала и после пречке Гнабрија у 47, промашаја младог Мусијале у 51, стативе Гундогана у 60. и промашаја Хофмана и Гнабрија у 70.
Селектор Јапана Моријасу убацио је у међувремену два џокера који играју у Немачкој, Асана (Бохум) и Доана (Фрајбург), који су донели преокрет и историјску победу. Прво је Доан после одбитка у 75. поравнао на 1:1, а затим и Асано у 83. донео потпуни преокрет.
Историјски, јер је Јапан први пут победио на светским првенствима након што је губио од противника.
Немачка је можда у Јусуфи Мукоку (18 година и три дана) добила данас најмлађег дебитанта у историји Мундијала, али је доживела први пораз после вођства у првом полувремену још од 1978. године.
Standings provided by Sofascore
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала