- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак је изнео истину која ће заболети критичаре

© AP Photo / Michel EulerНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, у интервјуу за италијанску „Ла Стампу“ говорио је о непријатностима које је доживљавао током целе године због одлуке да се не вакцинише. Српски ас подвукао је да није антиваксер и да жели да се избори за слободу говора.
Ретко је који спортиста претходних година био на мети на као што је ове године био Новак Ђоковић због одлуке да се не вакцинише. Депортован је из Аустралије, забрањено му је било да игра на четири мастерса и УС Опену, а он је достојанствено и уздигнуте главе слушао све клевете.
У интервјуу за „Ла Скалу“ српски ас је отворио душу и поручио да се не фолира већ да само жели да се залаже за слободу говора и буде јединствен.
„Знам да некад људи мисле да се фолирам, да одређене ствари радим јер желим да будем вољен. Није тако, ја само хоћу да будем свој, јединствен. То је нешто што се губи данас. Није могуће удовољити свима, али ако имамо политичку коректност, онда ваљда можемо да искажемо своје идеје са поштовањем, без мржње, са слободом. Слобода говора је данас према мом мишљењу само илузија“, искрено је Новак говорио о наводима у којима је оштро критикован.
Ђоковић је потом објаснио да није антиваскер већ да је тако етикетиран само због одлуке да се он сам не вакцинише.
„Имам један идеалан пример из ове године, због свега што ми се десило око вакцине. Изразио сам само слободу да сам одлучим шта ћу урадити са својим телом, и одједном сам етикетиран као антиваксер, што нисам. Ако не припадаш уопштеном начину размишљања, брзо постанеш лош момак. А то није добро“, био је јасан Новак.
Српски ас говорио је о томе да га не занима политика, да се бави највише здрављем, али да се труди и да ради на побољшању услова за слабије тенисере.
„Све што се тиче здравља ме занима. Али такође сам заинтересован да причам о томе шта није у реду са светом тениса. Спорт који је по популарности и распрострањености после фудбала и кошарке у НБА, који се прати и практикује свуда, чак и у Кини има много терена, али који даје материјалних средстава за живот само за 500 људи, да ли је могуће то“, упитао је Новак који је основао организацију „ПТПА“ како би помогао колегама који су слабије рангирани на АТП листи.
Новак од пре 10 година вероватно би на питање о томе о чему сања најпре говорио о Гренд слем трофејима, али данас када је власник 21 највећег тениског пехара, српски ас и један од највећих тенисера свих времена има неке другачије, веће жеље.
„Имам много снова и веома су велики. Највећи од свих је да будем најбољи могући тата моје двоје деце, Стефану и Тари. Да бисте разумели шта значи бити родитељ, морате читати, дискутовати, проучавати, учити. То је као посао, јер нико се не рађа као родитељ. Често се фокусирамо на то шта да научимо нашу децу, како да изграде њихов карактер. Ипак, сматрам да је основна ствар да радите на себи, научите да останете мирни када вас критикују и нападају, искористите искуство, будите свесни да су најважније потребе деце, а не ваше. То су ствари о којима размишљам сваки дан“, открио је Ђоковић.
Када је реч о крају каријере српски ас не жели да даје обећања која не може да испуни, али може да обећа да неће одустати од тениса све док се осећа да може много да пружи на терену.
„Не могу да обећам, јер ако нешто обећам, онда то, наравно, морам да испуним, а у овом случају не могу ништа да обећам јер није предвидљиво како ће моје тело и ум реаговати у будућности. Али могу да обећам да ћу наставити да играм све док то будем успевао“, истакао је Ђоковић.
Српски тенисер веома поштује младе талентоване тенисере и срећан је што успевају да праве велике резултате попут Карлоса Алкараса и Холгера Рунеа, али за њих има и јасну поруку.
„Па, ово је свакако мотивација. Веома сам срећан због Алкараса и Рунеа, због резултата које постижу у својим двадесетим годинама, а свакако је добро за тенис што су у центру пажње нова лица. Али у мени увек постоји ратник који жели да се бори. Не желим да дозволим младима да побеђују на турнирима. Много их поштујем, али ја сам такав: када сам на терену желим да их поделим на два дела“, закључио је Ђоковић.
Најбољи српски тенисер успео је да освоји Завршни мастерс турнир у Торину и тиме је крунисао више него узбудљиву годину за себе.
За Спутњик је недавно причао Новак Ђоковић.
Руски тенисер Андреј Рубљов – Србија опен - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
СПОРТ
Феликс је добио нови надимак – и за то је крив Андреј
Норвешки тенисер Каспер Руд - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
СПОРТ
Урнебесан разговор из Торина – Новак победио, Норвежанин му замерио: Могло је то занимљивије /видео/
 Андреј Рубљов  - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
СПОРТ
Рус се поклонио Србину: Новак је највећи!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала