Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Главни преговарач Београда објаснио: Остају таблице КМ и неће се мењати при регистрацији возила

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ и главни преговарач Београда Петар Петковић изјавио је касно синоћ, након постизања договора у Бриселу да је постигнутим договором сачуван мир и да је заштићен српски народ на северу КиМ.

"Овим договором сутра од 8 часова нема никаквих казни од 150 евра које је Курти планирао нити казнене политике према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама, нити казнене политике у свим осталим фазама. Овим договором сачували смо мир и успели да заштитимо наш народ на северу КиМ", рекао је Петковић, преноси дописник Косово онлајна из Брисела.

Према његовим речима, на снази остају таблице које издаје Србија, односно оне ће као и до сада бити у употреби.

"То значи да ће сви власници аутомобила моћи нормално да региструју таблице. Једино где ћемо застати је издавање нових КМ таблица и то до тренутка док не пронађемо коначно решење по питању таблица, али ионако за последње три године те КМ таблице се нису издавале. Курти је вечерас прихватио све што је одбијао претходних дана и то је важно. Успели смо да сачувамо мир, дијалог и разговори се настављају јер треба да идемо на нормализацију односа пре свега на терену, како Срба тако и Албанаца. Поручујем свим Србима на КиМ да могу мирно да спавају , сачували смо наше КМ таблице", рекао је Петковић.

Поводом вечерашњег договора сутра после састанка са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић јавности ће се обратити председник Србије Александар Вучић и говорити о свим детаљима.

Канцеларија за КиМ: Албанци све прихватили, велики успех за Београд

Албанци су вечерас прихватили све што су претходних дана одбијали и о чему нису хтели ни да чују, саопштила је вечерас Канцеларија за Косово и Метохију наводећи који су главни бенефити договора који је постигнут у Бриселу.
"Реченица о саопштењу ЕУ у којој се говори о испуњењу свих претходних споразума из дијалога је велики успех за Србију и без икакве дилеме, испуњење тих споразума иде пре било каквих даљих разговора о нормализацији односа", наводи Канцеларија.
Поручују грађанима и да су сачуване КМ таблице и оне остају у употреби на северу КиМ док се коначно не постигне договор око тога.
"Ионако смо последњих година издали свега десетак нових КМ таблица тако да та мера наш народ не погађа у пракси. Наш народ на КиМ ће без проблема возити и даље своје КМ таблице. Ни на који начин и никада нећемо прихватити РКС таблице и то овај договор потврђује", истиче се у саопштењу.
Канцеларија оцењује и да је данашњи договор показатељ да су САД желеле смиривање тензија и радиле у том правцу.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
СРБИЈА
Борељ: Београд и Приштина постигли договор о таблицама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала