Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

План за америчку базу на Косову – "носач авиона" за могући напад на Русију

CC0 / Pixabay/Military_Material / Амерички војник
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Америци је стало да сада доминира на Балкану да би на сваки начин смањила могућност утицаја Русије на овај регион и отуда прича која потиче наводно из Приштине, а у ствари је захтев САД да има сталну војну базу на Косову и Метохији.
Ово је мишљење Љубинка Ђурковића, пензионисаног пуковника Војске Србије и команданта другог батаљона 125. моторизоване бригаде Приштинског корпуса Војске Југославије током битке на Кошарама.
Министар одбране у привременим приштинским институцијама Арменд Мехај поново је затражио успостављање сталне америчке војне базе на Косову и Метохији. Мехај је тај захтев изнео на састанку са америчком конгресменом Ричијем Торесом, уз оцену да би стална америчка војна база на Косову служила као гаранција безбедности, мира и опште стабилности региона.

Преко Приштине до Русије

„Америка у оквиру мисије Кфор, која је под командом североисточне НАТО команде већ има своју базу Бондстил, али сада жели да се додатно осигура и добије базу која не би била везана за мисију Кфора,“ сматра пуковник Ђурковић.
По његовом мишљењу, уз остале НАТО, односно америчке војне базе у околним државама као што је она у Албанији, стратешки гледано база на Косову и Метохији би им омогућила и да са балканске стране могу да "држе поглед" на Русију.
„Америка од Косова и Метохије жели да створи свој „носач авиона на копну“ који им је потребан за коначни обрачун који они планирају са Русијом,“ уверен је наш саговорник.

Сан из седамдесетих

Њихов оперативни задатак који, како каже Ђурковић, ако ћемо да будемо искрени у зачетку није њихов, већ британски јесте да у коначном обрачуну са Русијом крену из два правца.
„Дакле, они већ сада спремају терен да у наредних седам до десет година, а можда и раније крену у коначни обрачун са Русијом, што им је циљ још од седамдесетих година, како би је распарчали и дошли до њених енергената. Први правац би ишао преко Европе, односно преко Аустрије, Чешке, Словачке, Пољске и Немачке, а други правац је балкански правац који би ишао преко Албаније, Косова и Метохије (Србије) а да основа буде у Италији како би преко мора пребацивали и своје снаге и наоружање и тако даље,“ наводи Ђурковић.
Дакле, како каже, није овде реч ни о Приштини ни о безбедности већ о опасном плану Америке који само на овом простору односно на тлу Косова и Метохије види добру стратешку тачку за своје циљеве.
Шта може Србија
На питање шта може с тим у вези да уради Србија, Ђурковић каже да Србија може само дипломатским путем да покуша да заустави ову америчку намеру и то тако што ће од Уједињених нацијам, односно Савета безбедности затражити да евентуално донесе Резолуцију која би то онемогућила и где би изнела разлоге за то од којих је први да Косово није држава, већ је у саставу Србије по Резолуцији 1244.
Подсећања ради, Америка већ гради две базе у Албанији од којих је једна намењена за такозвани „сајбер рат“, док је друга поморског карактера. Додајмо и да су услови за изградњу сталне америчке базе на КиМ далеко јефтинији него у било ком другом делу региона, плус близина и са Албанијом, Црном Гором преко које је близу Република Српска, Северна Македонија…
Излазак на море на две стране и уопште комплетна инфраструктура која постоји у региону од путева до близине свих потенцијално неуралгичних безбедносних тачака јој иде на руку, да би се на Косову Америка војно стационирала за стално.
Заставе тзв. Косова, САД и Албаније у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
СРБИЈА
Приштина поново тражи сталну америчку војну базу на КиМ
Војна База Косовских безбедносних снага која се гради на брду Црнуш у Јужној Митровици биће по својој структури копија америчке базе „Бондстил“ на Косову и Метохију - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Бондстил добија своју копију надомак Севера Косова – хоће да држе Србе на оку /видео/
Бондстил - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2016
ЕКСКЛУЗИВНО: Бондстил изблиза — војни сектор (други део)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала