- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминуо Милован Данојлић

CC BY 4.0 / Viktor Lazić - Society for Culture, Art and International Cooperation Adligat/cropped photo / Милован Данојлић
Милован Данојлић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Књижевник и песник, члан САНУ, Милован Мића Данојлић, преминуо је у Француској после краће болести, пишу београдски медији.
Милован Данојлић рођен је 3. јула 1937. године у Ивановцима крај Љига.
Основну школу завршио је у родном селу, а ниже разреде гимназије похађао је у малом месту, седам километара удаљеном од његове куће, до кога је свакодневно долазио пешице.
Године 1953. сам одлази од куће у Београд и тамо, упоредо са похађањем гимназије, ради разне послове, попут продавања леда и новина, да би себи обезбедио живот.
Након завршене гимназије уписао је Филолошки факултет, где је дипломирао на Одсеку за романистику (француски језик и књижевност).
Данојлић је почео да пише врло рано, а већ у средњошколским данима писао је кратке дописе за лист Република.
Сарађивао је као стални и спољни сарадник у дневним листовима Борба, Политика, у НИН-у и бројним књижевним часописима.
Прву збирку песама објавио је 1959. године под називом „Како спавају трамваји”. Своје песме углавном је намењивао деци, али и њиховим родитељима, а посебно се истиче поема „Дечји законик” у којој Милован истиче обавезу родитеља да деци обезбеде срећан и безбрижан живот.
Милован Данојлић - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2020
Милован Данојлић, добитник Андрићеве награде: Нису ме заборавили, иако сам у туђини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала