- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Треба модернизовати снаге ОДКБ

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин на самиту ОДКБ
Владимир Путин на самиту ОДКБ - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Русија подржава иницијативу да се модернизују снаге Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), изјавио је руски председник Владимир Путин на самиту ОДКБ који се одржава у Јеревану.
„Са задовољством се може констатовати да смо ми и секретаријат Организације анализирали веома драгоцено практично искуство стечено током мировне операције у Казахстану. Русија, наравно, подржава важну одлуку која је поднета на наше усвајање о модернизацији мировних снага организације савременим наоружањем, војном и специјалном опремом, као и специјалним средствима“, рекао је Путин.
Он је истакао да се државе-чланице организације и даље суочавају са претњом продора међународних терориста на њихову територију и појавом терористичког ћелија у Централној Азији, рекао је руски председник.
Он је истакао да је ситуација у Авганистану и даље тешка. По његовим речима, надлежни ресори земаља ОДКБ треба да наставе да блиско сарађују на благовременом идентификовању претњи тероризма, екстремизма и нарко-криминала.
„Помагаћемо у стабилизацији ситуације у Авганистану и кроз друге мултилатералне механизе“, обећао је Путин.
Руски председник се нада и да ће бити закључен мировни споразум између Јерменије и Азербејџана.
Он је позитивно оценио самит лидера Азербејџана, Јерменије и Руске Федерације који је одржан у Сочију крајем октобра и напоменуо да су ти разговори створили добру основу за будуће компромисе о фундаменталним питањима. Председник је рекао да је у заједничком саопштењу поново потврђена посвећеност тројним споразумима на највишем нивоу постигнутим 2020. и 2021. године. Он је истакао да ће "само доследна примена ових споразума о размеђавању граница, деблокади транспортних комуникација, решавању хуманитарних проблема" помоћи нормализацији односа између земаља.
Чланице ОДКБ су Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала