- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска: У Запорошкој области ликвидирани украјински диверзанти

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаВишецевни бацач ракета БМ-21 "Град" у Запорошкој области
Вишецевни бацач ракета БМ-21 Град у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
У Запорошкој области ликвидирана је диверзантско-извиђачка група Оружаних снага Украјине, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Како је навео, губици украјинских снага су у протекла 24 часа у овом правцу износили више од 40 погинулих и рањених украјинских војника, док су уништена три оклопна возила, МТ-ЛБ и четири камионета.
У доњецком правцу руске снаге наставиле су офанзиву. У овој области убијено је више од 60 украјинских војника, а уништено пет оклопних возила.
На јужнодоњецком правцу, артиљеријском ватроми одлучним дејствима руских трупа одбијен је напад Оружаних снага Украјине у правцунасеља Павловка. Осим тога, уништене су непријатељске резервне снаге које су се кретале из насеља Угљедар.
У купјанском правцу, артиљеријском ватром и ударима из тешких система спречен је покушај моторизоване пешадијске чете Оружаних снага Украјине у Луганској Народној Републици. Током борби убијено је више од 30 украјинских војника, а уништена два су аутомобила и један минобацач.
У краснолиманском правцу спречен је покушај напредовања украјинских снага за напад управцу насеља Червонопоповка у ЛНР. Убијено је до 20 украјинских војника и уништено три минобацачке посаде и два аутомобила.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су командно место 128. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у Запорошкој области, као и 72 артиљеријске јединице на ватреним положајима, људство и војна техника у 144 округа.
Код насеља Николајевка у Доњецкој Народној Републици уништен је контрабатеријски радар АН/ТПК-37 америчке производње.
У Запорошкој области и ЛНР уништена су два складишта ракетног и артиљеријског наоружања и муниције Оружаних снага Украјине.
Системи ПВО су током претходног дана оборили пет беспилотних летелица у Црном мору и на подручју града Севастопоља.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 333 авиона, 177 хеликоптера, 2.554 беспилотне летелице, 390 противваздушних ракетних система, 6.782 тенка и других оклопних борбених возила, 901 борбено возило за вишецевне бацаче ракета, 3.615 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 7.329 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала