Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта пише у заједничкој изјави коју су потписали Вучић и Алијев

© Tanjug / ZORAN ZESTICАлександар Вучић и Илхам Алијев
Александар Вучић и Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Председници Србије и Азербејџана, Александар Вучић и Илхам Алијев разговарали су о перспективама развоја односа две земље и потврдили заједничке интересе за продубљивање стратешког партнерства између Србије и Азербејџана.
У заједничкој изјави наводи се:
1. Поново потврђујући своју посвећеност циљевима и начелима Повеље УН, Србија и Азербејџан одлучно међусобно подржавају суверенитет, територијални интегритет и неповредивост међународних граница.
2. Стране изражавају спремност да негују политички дијалог у свим областима стратешке билатералне сарадње, као и о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса.
3. Стране истичу значај ближе координације иницијатива које су предложиле у оквиру међународних организација чије су чланице Србија и Азербејџан, а посебно УН и њених специјализованих институција, ОЕБС-а, Савета Европе и Организације за црноморску економску сарадњу.
Такође истичу спремност да заједнички делују у оквиру Покрета несврстаних земаља и Програма "Партнерство за мир" Организације Северноатлантског пакта.
4. Стране истичу неопходност јачања како билатералне, тако и мултилатералне сарадње у борби против ширења оружја за масовно уништење, тероризма, сепаратизма, екстремизма, транснационалног организованог криминала, незаконите трговине оружјем, наркотицима и психотропним супстанцама, трговине људима, прања новца, кривичних дела у области информационо-комуникационих технологија, као и других нових безбедносних изазова.
5. Стране наглашавају да ће се две државе уздржати од било каквих радњи које штете односима стратешког партнерства и да ће се међусобно обавештавати и одмах обавити консултације у случају било какве претње.
Стране потврђују своје обавезе да спрече коришћење своје територије, комуникационих система и друге инфраструктуре од стране било којег међународног актера у сврху припреме или извођења оружане агресије или других непријатељских акција и претњи против држава Страна.
6. Стране подстичу размену посета на различитим нивоима, интензивирање и ширење контаката између парламентараца и шефова министарстава, представника релевантних структура, у циљу продубљивања стратешког партнерства и јачања међусобних активности.
7. Стране истичу значајну улогу међупарламентарних група пријатељства које делују у скупштинама Србије и Азербејџана у јачању пријатељских и обострано корисних односа између две државе.
8. Имајући у виду да су међусобна улагања један од основних подстицаја економске сарадње, стране изражавају спремност да јачају, штите и промовишу улагања у областима од заједничког интереса.
9. Стране констатују да придају посебан значај активности Међувладине комисије Србије и Азербејџана за трговину и економску сарадњу и подржавају одржавање њених састанака на редовној основи.
У том контексту, истичу значај улагања заједничких напора у циљу повећања обима међусобне трговине и диверсификације њене номенклатуре.
10. Стране подржавају стварање повољних услова за предузетништво, организовање заједничких пословних догађаја у циљу развоја билатералних пословних односа, као и ширење директних веза између пословних заједница двеју земаља.
11. Констатујући изузетну улогу туризма у обезбеђивању економског раста, стране наглашавају неопходност заједничког деловања у том правцу.
12. Стране подстичу размену искустава и унапређење сарадње у области мултикултурализма, науке и образовања, здравства, животне средине, социјалне заштите, омладинске и спортске политике између две државе, између осталог, кроз одржавање редовних билатералних састанака и дана културе.
13. Стране стимулишу успостављање директних контаката између градова две државе у трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној области и у том погледу високо цене изградњу веза братимљења између градова Србије и градова Азербејџана.
14. Стране су се сагласиле о формирању Савета за стратешко партнерство између Србије и Азербејџан у циљу ефикасног решавања приоритетних питања од заједничког интереса и подизања билатералних односа стратешког партнерства на квалитативно нови ниво.
Потпис на заједничку изјаву, ставили су председници Вучић и Алијев.
Преседник Александар Вучић приредио је данас, испред Палате Србија, свечани дочек за председника Азербејџана Илхама Алијева, који је допутовао у званичну посету Београду - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
СРБИЈА
Црвени тепих и почасна паљба: Председник Азербејџана стигао у Београд, дочекао га Вучић /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала