Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Србију стигла опрема за истраживање генома, ковида и ретких болести

CC0 / Pixabay / ДНК
ДНК - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Институт за молекуларну биологију и генетичко инжењерство добио је данас четири уређаја најновије технологије за истраживање, који ће умногоме допринети изучавању генетике, раној дијагностици и откривању ризичних група за развој болести.
Ова опрема ће допринети и лакшем откривању и лечењу ковида 19, ретких болести, канцера, кардиоваскуларних и респираторних обољења.
Опрему су директорки Института Ивани Страхинић уручили амбасадор САД Кристофер Хил и стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакоб Бериш, у присуству министарке науке, технолошког развоја и иновација Јелене Беговић, која је донедавно била на челу ове научне институције.
Беговићева је истакла да су наука и биотехнологија развојна компонента друштва у Србији и изразила задовољство што влада показује отвореност ка напретку у том домену.
Навела је и да ће у августу 2023. године почети изградња Био 4 кампуса, јединствене платформе која ће окупити високо образовне институције, научне институте, Научно-технолошки парк за подршку стартап заједници, али и велике компаније.

„Србија је мала земља и има релативно мали број научника и радићемо на повећању тог броја. Желимо да направимо једну критичну масу која ће се наћи на једном месту на коме ће наука постати једна релевантна компонента развоја друштва, економије и осталих аспеката, како би учинила живот наших грађана бољим“, казала је Беговићева.

Поручила је да је Србија спремна да учи и размењује искуства са САД која је лидер у иновацијама, биотехнологији и науци и захвалила Кристоферу Хилу и Јакобу Беришу на вредној опреми за Институт, преноси Танјуг.
Амбасадор САД је истакао да је Институт веома значајна институција за Србију, јер се залаже да грађанима обезбеди здравље и дужи живот.
Истакао је да је поносан на сарадњу УНДП-а, Владе Србије и Института.
„Не постоји ниједно поље које даје више наде за будућност него биотехнологије“, поручио је Хил.
Оценио је да је Србија динамична земља, али да, истиче, нигде није приметио толико преданости и страсти као на Институту.
Бебе близанци - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СРБИЈА
Док се чекају домаћи донатори: Стиже спас за многе у Србији који не могу да имају децу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала